Mei Plasticvrij: Restjes voeding inpakken zonder vershoudfolie

18-05-2019 - Kelly Eeckhaut

Je kent het wel: je bereidt een lekkere maaltijd, maar je krijgt ze niet volledig op. Of je snijdt een komkommer aan, maar de helft gaat naar de koelkast, want ow joh, een hele komkommer is wel veel. Als je niet bezig bent met plastic-minderen, zou je al snel grijpen naar die goeie ouderwetse rol vershoudfolie om die kom etensrestjes te bedekken en die komkommer in te pakken. Als je wel bezig bent met plastic-minderen, denk je na over alternatieven. En die zijn er: onder andere in de vorm van bijenwasdoeken en food huggers!

Bijenwasdoeken

Deze doeken zijn 100% natuurlijk: gemaakt van biologisch katoen en behandeld met bijenwas, hars en jojoba-olie. Dat bijenwaslaagje zorgt ervoor dat het je voeding langer vers houdt. Dankzij de warmte van je handen wordt zo’n doekje wat flexibeler, waardoor je het mooi rond je vorm of stuk voedsel kan vormen. Supersimpel, superefficiënt - soms is het ZO gemakkelijk om groen te zijn! Bye bye, vershoudfolie, tot nooit meer!

Food huggers

Voor die halve komkommer zijn de food huggers dan weer perfect. Food huggers knuffelen vrij letterlijk je voedsel: de voedselveilige siliconen rand omarmt een afgesneden stuk groente of fruit in die mate dat het volledig luchtdicht afgesloten wordt en daardoor langer zal vers blijven. Ook bokaaltjes waarvan je het deksel kwijt bent kan je gemakkelijk afsluiten met een food hugger. Avocadofans zijn ook dolgelukkig met de avocado huggers - nooit meer zwarte halve avocado’s!

P.S.: Zelf bijenwasdoeken maken? Een makkie!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Stapeldoosjes voor verpakkingsvrije charcuterie

Ga je naar de slager, kaaswinkel of biowinkel om bereide etenswaren te kopen, dan kom je doorgaans thuis met niet alleen die etenswaren, maar ook een hoopje afval. Wil je dat hoopje plastic vervangen door een honderden keren herbruikbaar alternatief? De vershouddozen van Gies zijn het antwoord!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Herbruikbare boodschappentassen in alle vormen en kleuren

Hebben we nu al 29 tips gegeven voor minder plastic, hebben we het nog altijd niet gehad over de basis: een boodschappentas. Want jawel, daarmee begint de journey van bijna elke zero-waster. Niet onlogisch ook, want het is eigenlijk ZO gemakkelijk om die plastic zakjes te vervangen door een veel mooier én ecologisch alternatief. Welke boodschappentassen zijn er zoal?

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques