Mei Plasticvrij: Wassen zonder plastic: met wasballen of wasnoten?

11-05-2019 - Kelly Eeckhaut

Was je met ecologisch of zelfgemaakt wasmiddel? Dan ben je al erg goed bezig. Maar ken je wasnoten en wasballen al? Ha, tijd om kennis te maken met deze alternatieven waarmee je kan wassen zonder zeep en met véél minder plastic afval!

Ecozone wasnoten

Wasnoten, dat zijn de gedroogde vruchten van de zeepnotenboom of Sapindus. Die groeit in India en Nepal en de vruchten bevatten ongeveer 15% saponinen of zeepstoffen en daardoor zijn ze dus geschikt om mee te wassen.

Hoe gebruik je ze?

Je gooit een handje wasnoten in een katoenen zakje, dat gooi je in de wastrommel en je wasgoed komt na de wasbeurt proper uit de machine. Ook op 30°C. Je kan de wasnoten tot drie keer gebruiken. Daarna gooi je ze gewoon op de composthoop, tussen je planten of in de tuin. En zo is de cirkel rond!

Een geurtje? Dat geven ze zelf niet af, maar met een paar druppels etherische olie is dat euvel snel verholpen.

Zo heb je je was dus gedaan zonder dat er maar een grammetje plastic aan te pas is gekomen.

De prijs?

Met een zak van een kilo wasnoten kan je ongeveer 330 keer wassen. Omgerekend komt dat neer op zo’n 5 cent per wasbeurt. Niet slecht, hé.

EcoEgg wasbal

De EcoEgg wasbal is dan weer een knap staaltje technologie, waarbij je volledig zonder zeep wast. Zonder zeep? Jup. “De minerale pellets die zich in het ei bevinden gaan aan het werk eens ze in contact komen met water en breken de oppervlaktespanning van het water.” Het ding zelf is gemaakt van plastic, maar je kan hem tot 720 keren gebruiken. Hij is bovendien 100% recycleerbaar. Dat maakt de cirkel dus ook weer rond. En daar houden we allemaal van, toch?

Nog nuttig om te weten: wasverzachter heb je met de EcoEgg in principe niet nodig, ook al kan het wel als je dat geurtje niet wil missen. Hij kan ook je handwasjes aan. Ook best handig voor op reis, als je ‘t mij vraagt!

Het prijskaartje?

Met een bal die 720 wasbeurten mee gaat, betaal je bijna 4 cent per wasbeurt (water- en elektriciteitskosten niet meegerekend). Daarna hervul je hem gewoon met nieuwe pellets. Zo’n EcoEgg is beschikbaar in een parfumvrije versie of met de (lichte) geur van katoenbloesem of lentebloesem.

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Rhassoul Kleipoeder

Rhassoul is ook gekend als Ghassoul. Het is een unieke Marokkaanse kleisoort van vulkanische oorsprong uit het Atlasgebergte. Deze klei is onmisbaar in de hamam traditie. Rhassoul klei wordt gebruikt als gezichts-en haarmasker. Het heeft een reinigende en ontvettende werking zonder de huid of het haar uit te drogen. Omdat het zo zacht is hebben alle huidtypes er baat bij.

Meer lezen

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Stapeldoosjes voor verpakkingsvrije charcuterie

Ga je naar de slager, kaaswinkel of biowinkel om bereide etenswaren te kopen, dan kom je doorgaans thuis met niet alleen die etenswaren, maar ook een hoopje afval. Wil je dat hoopje plastic vervangen door een honderden keren herbruikbaar alternatief? De vershouddozen van Gies zijn het antwoord!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques