Zero Waste Menstrueren

06-09-2021 - Millie Hemelsoen

Hoewel menstrueren vandaag vaak als een last en iets vies wordt beschouwd en ervaren, werd het in andere tijden en culturen net als een krachtige periode beleefd, een tijd van contemplatie, loslaten en creatie. En werkelijk, zero waste menstrueren helpt je het natuurlijke contact met je lichaam en je cyclus te herstellen en herbeleven. 

De overstap naar wasbaar lijkt niet altijd gemakkelijk of vanzelfsprekend. Toch zijn er meer en meer vrouwen die eens ze de overstap waagden niet meer terug willen. Wasbaar is niet alleen milieuvriendelijker maar het biedt gewoonweg meer comfort.

Je hebt keuze uit wasbare inlegkruisjes en maandverbanden, menstruatieslips en/of een menstruatiecup. Een mix van deze is uiteraard ook een (vaak aangewende) optie.

Wat heb je nodig:

Bij het gebruik van maandverbanden/menstruatieslip:

  • een aantal maandverband/slips: het is moeilijk een aantal te zetten op hoeveel je nodig hebt per menstruatie omdat elke vrouw anders menstrueert. Gemiddeld, als je om de dag een wasbeurt hebt en je je maandverband of tampons 4 à 5 keer per dag verwisselt, heb je ongeveer 12 maandverbanden of slips nodig om de wasbeurten en je menstruatieperiode te overbruggen. Wie slips en verbanden combineert kan het stellen met 6 slips en 4 à 6 verbanden. Hou er rekening mee dat je een menstruatieslip in z'n geheel moet vervangen!
  • een slip met lycra: wie wasbare verbanden gebruikt merkt wellicht af en toe een verschuiving. Om dit te voorkomen kan je een slip aandoen die ten minste 5% lycra/elastaan bevat. Zo blijven de verbanden beter op hun plaats.
  • kleine (dubbele) wetbag voor on the go: Een wetbag is een wasbare zak in PUL, dankzij de PUL laag kan de zak niet doorlekken. In een wetbag kan je ofwel je propere verbanden/slips meenemen ofwel de vuile versies in opbergen. Bij een dubbele wetbag kan je beide opties combineren. 
  • een container/luieremmer/...: Om je items gemakkelijk uit te wassen laat je ze best even weken in koud water met eventueel een schep zuurstofrijke vlekkenverwijderaar. Een extra netje kan handig zijn zodat je de verbanden/slips in één geheel in de wasmachine kan stoppen. Het weken zorgt ervoor dat de items makkelijker proper te krijgen zijn en laat het bloed niet opdrogen. Uiterst noodzakelijk is deze methode niet maar het verlengt wel de duurzaamheid van de verbanden. Sowieso mag je niet langer dan 3 dagen wachten vooraleer je de verbanden/slips een rondje laat meedraaien.
  • een wasmachine: de maandverbanden en slips was je uiteraard in de wasmachine. De meeste kunnen temperaturen aan van 60°C. Na het wassen laat je ze drogen (ze mogen niet in de droogkast) en zijn ze weer klaar voor gebruik.

Bij het gebruik van een cup:

  • een menstruatiecup: wie een lichte menstruatie heeft, brengt 's morgens haar cup in en zal zo heel de dag kunnen doorkomen. Wie een wat zwaardere menstruatie heeft zal het één of meerdere keren moeten legen.
  • wie af en toe de cup moet verschonen maakt best gebruik van een extra vangnet. Hiervoor kan je wasbare maandverbanden of een menstruatieslip aanwenden
  • een flesje water: de cup kan je gemakkelijk uitspoelen aan de lavabo. Heb je dit niet ter beschikking dan kan een flesje water soelaas brengen. De cup kan je zeker ook proper maken met toiletpapier of wasbare billendoekjes!
  • een pannetje: voor je aan je nieuwe menstruatieperiode begint steliseer je best even je cup. Op die manier is de cup vrij van bacteriën en kan je ze volledig veilig gebruiken. Sommige vrouwen gebruiken graag steeds hetzelfde pannetje hiervoor.
Millie Hemelsoen

Millie Hemelsoen

Millie richtte in 2009 Kudzu op en sindsdien zorgt ze ervoor alsof het haar kindje is.

Haar hobby's zijn fotografie, reizen en leuke uitstapjes maken met haar gezin.

Recente blogposts

Hoe solide bars opbergen

Een solide shampoo of conditioner is het zero waste alternatief voor de vloeibare versie in een plastic flacon. Een shampoobar is compact, zit in een kleine kartonnen verpakking en gaat evenlang mee als 2 tot 3 vloeibare shampooflacons. Heil aan de shampoobar dus!

Een handige manier vinden om je shampoobar in op te bergen is bij velen nog een heikel punt. Daarom delen we enkele tips om jullie op weg te helpen!

Meer lezen

Herbruikbare flessen voor kinderen

Herbruikbare, hervulbare flesjes hebben intussen al wel de plastic wegwerpflesjes van de troon gestoten, toch? Je vindt ze tegenwoordig overal, en maar goed ook. Welke opties zijn er zoal? Een bloemlezing! 

Oh ja, neemt je kind graag ook iets anders dan water mee naar school? Geef je bepaalde drankjes in brik mee? Bekijk eens of je die vindt in een grote statiegeldverpakking. Dan kun je gewoon de dagelijkse portie overgieten in een herbruikbaar flesje. Kies dan misschien wel een exemplaar met een brede opening, zodat je het zeker eenvoudig kan reinigen met een flessenborstel. Low waste for the win!

Meer lezen

Duurzaam & prijsbewust terug naar school

Schoolboeken, een computer, allerlei nieuwe spullen - bij 1 september hoort een zeker prijskaartje. ‘Gewone’ schoolspullen halen al een zekere hap uit het budget, maar wil je die spullen vervangen door of aanvullen met ecologische spullen, dan kan die hap al snel nog groter worden. Of dat denk je misschien, want ‘groen is duur’, wordt gefluisterd. Wel, dat hoeft niet per se zo te zijn. 

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques