Zero Waste Menstrueren

06-09-2021 - Millie Hemelsoen

Hoewel menstrueren vandaag vaak als een last en iets vies wordt beschouwd en ervaren, werd het in andere tijden en culturen net als een krachtige periode beleefd, een tijd van contemplatie, loslaten en creatie. En werkelijk, zero waste menstrueren helpt je het natuurlijke contact met je lichaam en je cyclus te herstellen en herbeleven. 

De overstap naar wasbaar lijkt niet altijd gemakkelijk of vanzelfsprekend. Toch zijn er meer en meer vrouwen die eens ze de overstap waagden niet meer terug willen. Wasbaar is niet alleen milieuvriendelijker maar het biedt gewoonweg meer comfort.

Je hebt keuze uit wasbare inlegkruisjes en maandverbanden, menstruatieslips en/of een menstruatiecup. Een mix van deze is uiteraard ook een (vaak aangewende) optie.

Wat heb je nodig:

Bij het gebruik van maandverbanden/menstruatieslip:

  • een aantal maandverband/slips: het is moeilijk een aantal te zetten op hoeveel je nodig hebt per menstruatie omdat elke vrouw anders menstrueert. Gemiddeld, als je om de dag een wasbeurt hebt en je je maandverband of tampons 4 à 5 keer per dag verwisselt, heb je ongeveer 12 maandverbanden of slips nodig om de wasbeurten en je menstruatieperiode te overbruggen. Wie slips en verbanden combineert kan het stellen met 6 slips en 4 à 6 verbanden. Hou er rekening mee dat je een menstruatieslip in z'n geheel moet vervangen!
  • een slip met lycra: wie wasbare verbanden gebruikt merkt wellicht af en toe een verschuiving. Om dit te voorkomen kan je een slip aandoen die ten minste 5% lycra/elastaan bevat. Zo blijven de verbanden beter op hun plaats.
  • kleine (dubbele) wetbag voor on the go: Een wetbag is een wasbare zak in PUL, dankzij de PUL laag kan de zak niet doorlekken. In een wetbag kan je ofwel je propere verbanden/slips meenemen ofwel de vuile versies in opbergen. Bij een dubbele wetbag kan je beide opties combineren. 
  • een container/luieremmer/...: Om je items gemakkelijk uit te wassen laat je ze best even weken in koud water met eventueel een schep zuurstofrijke vlekkenverwijderaar. Een extra netje kan handig zijn zodat je de verbanden/slips in één geheel in de wasmachine kan stoppen. Het weken zorgt ervoor dat de items makkelijker proper te krijgen zijn en laat het bloed niet opdrogen. Uiterst noodzakelijk is deze methode niet maar het verlengt wel de duurzaamheid van de verbanden. Sowieso mag je niet langer dan 3 dagen wachten vooraleer je de verbanden/slips een rondje laat meedraaien.
  • een wasmachine: de maandverbanden en slips was je uiteraard in de wasmachine. De meeste kunnen temperaturen aan van 60°C. Na het wassen laat je ze drogen (ze mogen niet in de droogkast) en zijn ze weer klaar voor gebruik.

Bij het gebruik van een cup:

  • een menstruatiecup: wie een lichte menstruatie heeft, brengt 's morgens haar cup in en zal zo heel de dag kunnen doorkomen. Wie een wat zwaardere menstruatie heeft zal het één of meerdere keren moeten legen.
  • wie af en toe de cup moet verschonen maakt best gebruik van een extra vangnet. Hiervoor kan je wasbare maandverbanden of een menstruatieslip aanwenden
  • een flesje water: de cup kan je gemakkelijk uitspoelen aan de lavabo. Heb je dit niet ter beschikking dan kan een flesje water soelaas brengen. De cup kan je zeker ook proper maken met toiletpapier of wasbare billendoekjes!
  • een pannetje: voor je aan je nieuwe menstruatieperiode begint steliseer je best even je cup. Op die manier is de cup vrij van bacteriën en kan je ze volledig veilig gebruiken. Sommige vrouwen gebruiken graag steeds hetzelfde pannetje hiervoor.
Millie Hemelsoen

Millie Hemelsoen

Millie richtte in 2009 Kudzu op en sindsdien zorgt ze ervoor alsof het haar kindje is.

Haar hobby's zijn fotografie, reizen en leuke uitstapjes maken met haar gezin.

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques