Milieubewust feesten

12-12-2019 - Kelly Eeckhaut

Een witte kerst, dat hoeft niet per se voor mij. Een groene kerst? Graag! De eindejaarsperiode kan dan wel een fijne, warme periode zijn, maar het is er ook een waarbij het milieu kreunt onder het gewicht van al dat eten en al die cadeaus. Hoe kan je gezellig maar ook milieubewust feesten? Ik geef graag wat tips!

Breng de kerstsfeer in huis

Wil je het binnen extra gezellig maken? Snap ik volledig! Wil je het zo duurzaam mogelijk aanpakken? Ga dan voor decoratie uit natuurlijke materialen en/of tweedehands kerstballen en -versiering. Laat je creativiteit de vrije loop en knutsel met natuurlijke of gerecycleerde materialen. Verlicht de donkere dagen met LED-lampjes. Met een papje van water (of hibiscusthee of groene thee) en blanc de meudon kan je je ramen decoreren met winter- en kersttaferelen. Supergezellig en totaal onschadelijk voor jezelf en het milieu!

De kerstboom

Echt of vals, wat is nu precies het duurzaamst? De meningen lijken te verschillen. Een lokaal en duurzaam gekweekte, echte boom met wortelkluit die je daarna terug uitplant (hou hem dan nat!) krijgt alleszins mijn voorkeur als je enkel die twee opties vergelijkt.

Maar er zijn nog opties! Je kan bijvoorbeeld gewoon de traditie doorbreken door géén naaldboom in huis te halen. Heb je geen kamerplanten die je wat kan opsmukken? Of misschien kan je aan de slag gaan met recuperatie- of natuurlijke materialen om een kegelvormig kunstwerk te fabriceren? Laat je inspireren en leef je uit met boeken, takken, palletten, oud papier ...

Mag het wat minder zijn?

Tijdens de feestdagen pakken we meestal graag uit met overdaad. Veel eten, veel drinken, veel cadeaus … alsof dat automatisch gelijkstaat aan meer feestvreugde. Ik opper liever voor wat minder. Minder, maar beter. Een paar dingen die je kan overwegen:

  • Kook je zelf? Kies dan zo veel mogelijk voor lokaal, onverpakt en seizoensgebonden. Steun de bioboer en verras je gasten met een feestmaal met pompoen en witloof van om de hoek.
  • Maak het jezelf ook niet te moeilijk. Je hoeft geen zeven complexe gangen voor te schotelen om enkele uren samen rond de tafel te zitten. Eenvoudig, lokaal, puur eten dat met liefde en de juiste kruiden is klaargemaakt, kan enorm lekker smaken - zonder hoge impact op het milieu als nasmaak.
  • Hoeveel gangen je ook beslist te maken: probeer voedselverspilling te vermijden. Maak niet te veel klaar, maak bij voorkeur gerechten die de dag(en) nadien ook nog lekker zijn, zet je restjes meteen koel (in een eco vershouddoos!) en meng bepaalde ingrediënten pas voor het serveren onder elkaar.
  • En dan hebben we het nog niet gehad over wat je precies op die tafel zet. Voor een lagere voetafdruk en minder of geen dierenleed, kies je natuurlijk voor vegetarisch of plantaardig. Durf je je gasten niet zo goed een hele maaltijd zonder dieren voorschotelen, willen ze zelf écht een stuk vlees of wil je gewoon zelf wat vlees? Goeie afspraken maken een fijne kerst: gooi het onderwerp vooraf op tafel, respecteer ieders wensen en kom met verleidelijke voorstellen om het menu zo plantaardig mogelijk te maken. 
  • Wellicht was je niet van plan om tijdens zo’n feestelijke gelegenheid plastic wegwerpborden te gebruiken, maar vermijd plastic en wegwerp ook op andere vlakken. Kies bijvoorbeeld stoffen servetten, wasbare rietjes, bamboe serveerschaaltjes, ...

Cadeaus

Het allerliefst geef ik ervaringen cadeau: een traktatie op een (vegetarisch) etentje, een workshop, een actieve uitstap ... Maar ik maak ook dingen zelf en natuurlijk geef ik met plezier ook spullen die iemand helpen om zijn dagelijkse leven wat te ‘vergroenen’. Bij Kudzu vind je genoeg inspiratie voor die laatste soort cadeaus, nietwaar?

Verpak je groene cadeautjes in gerecycleerd papier zoals oude kranten of mooie papiertjes die je doorheen het jaar hebt verzameld, bokaaltjes, een hergebruikte papieren zak of furoshiki-gewijs in een stuk stof. Met vormpjes geknipt uit papier, gedroogde bloemen of bladeren of wat takjes van een naaldboom en wat henneptouw kan je zelfs het soberste inpakpapier naar een feestelijker niveau tillen. Zelf ook een cadeautje gekregen? Vergeet de verpakking niet te bewaren om later zelf opnieuw te gebruiken.

Vergeet ook de Kringwinkel niet tijdens je zoektocht naar een tof cadeau. Ga je voor nieuw, dan kan je natuurlijk shoppen bij Kudzu. Geen idee wat je exact kan geven? Leg dan een cadeaubon onder je (zelfgemaakte) kerstboom.

Dit zijn natuurlijk maar enkele ideeën … Er zijn nog zo veel aspecten die je wat groener kan aanpakken. Het is een kwestie van even stil te staan bij hoe je het ‘normaal’ doet, te beslissen of dat past bij jouw visie op milieubewust feesten en dan, indien nodig, op zoek te gaan naar alternatieven. Hoe zorg jij dit jaar voor een groenere kerst?

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques