Voedsel bewaren en voedselverspilling tegengaan: 5 tips

31-01-2019 - Kelly Eeckhaut

Voedselverspilling staat hoog op mijn lijstje van ergernissen. Het gebeurt (helaas!) dat ik bedorven voedsel weggooi, en elke keer voel ik een steek van schuldgevoel. Het heeft zo veel energie, tijd en grondstoffen gekost om dat voedsel te produceren. En dan heb ik dat niet op tijd opgegeten. Wil je voedsel bewaren, en liefst nog op een milieubewuste manier? Ik geef je graag enkele tips (en schopjes onder mijn eigen kont om hopelijk minder en minder voedsel te moeten weggooien).

1. Kies de juiste bewaarplek

Hoelang voedingsmiddelen eetbaar blijven, hangt voor een groot deel natuurlijk samen met de juiste bewaarplek kiezen. Koelkast, diepvriezer of (koele) voorraadkast? Een niet-aangesneden komkommer bewaar je beter in een koele berging dan in je koelkast. Heb je hem aangesneden, dan bewaar je hem wel in de koelkast, bijvoorbeeld met een food hugger om uitdrogen te voorkomen. Gebruik je gezond verstand én Google om te weten welk voedsel je in welke vorm op welke plek het langst bewaart.

2. Doe bewust je inkopen

Soms gaat het al bij het begin mis: bij het shoppen zelf. Koop wat je nodig hebt en wat je binnen afzienbare tijd kan gebruiken. Droge voeding en voedsel dat al ingemaakt is voor jou kan je natuurlijk langere tijd bewaren, maar wees extra aandachtig als je vers brood, fruit, groenten of bereide voeding met een korte(re) bewaartermijn in huis haalt.

3. Respecteer de twee-urenregel

Eet je een bereide maaltijd niet direct op, zorg dan dat die snel afkoelt en liefst binnen twee uur in de koelkast belandt, bijvoorbeeld in een roestvrijstalen bewaardoosje. Zo geef je bacteriën minder kans om zich te vermenigvuldigen.

4. Noteer het ergens

Vergeet je weleens een restje in je koelkast? Je had het nochtans zo flink bewaard, maar uit het oog is uit het hart ... en in de vuilbak. Zorg er om te beginnen voor dat de minst lang houdbare producten en de restjes vooraan in de koelkast bewaard worden. Hang ook een briefje op je koelkast, of schrijf het in je (digitale) agenda. Om een overzicht te bewaren van wat er sinds wanneer in je diepvriezer zit, kan je bijvoorbeeld ook een digitale diepvrieslijst maken.

5. Kies het juiste doosje / velletje / ander materiaal om eten te bewaren

Met ‘het juiste’ bedoel ik niet alleen een milieuvriendelijk bewaardoosje. Het moet natuurlijk ook het geschikte formaat en de goede materie zijn voor het te bewaren voedsel. Wil je het in de koelkast bewaren, dan moet het goed afgedekt kunnen worden, zodat je voedsel geen kans maakt om slachtoffer van kruisbesmetting te worden. Zeg maar voor eeuwig vaarwel aan plastic vershoudfolie en consorten met een van deze groene oplossingen:

  • stasher bag: ideaal voor in de diepvriezer (of gewoon in de koelkast en voor onderweg), lekvrij, hersluitbaar, uit silicone en beschikbaar in verschillende formaten.

  • bijenwasdoeken: om fruit, kaas, gesneden groenten, brood, kruiden etc. langer te bewaren; ook handig om droge voeding mee te nemen en perfect voor zelfgemaakt brood.

  • food hugger: om die halve stukken groenten en fruit langer vers te houden én als deksel voor bokalen, glazen of kommetjes; ook geschikt voor de diepvriezer.

  • bamboe opbergpotten: heel erg mooi en geschikt voor droge voedingswaren, koekjes, losse thee …

  • schone, glazen bokaaltjes in alle formaten, want hoera voor hergebruik! Het grote voordeel is dat ze doorzichtig zijn en je dus in een oogopslag de inhoud ziet.

  • stapelbare plastic doosjes (100% gerecycleerd): perfect om fruit mee naar school te nemen, voor restjes en nog veel meer … Ze zijn ook erg licht en kunnen tegen heel wat stootjes.

  • roestvrijstalen, lekvrije beker: voor restjes soep, yoghurt, een portie pasta pesto, een fruitslaatje, smoothie … (of kies de thermosversie)

  • 3-in-1-opbergdoos: fruit, groenten of hele maaltijden invriezen? Dat kan probleemloos in een bewaardoos + diepvriesdoos + ovenschaal uit borosilicaatglas met een deksel van BPA-vrij plastic.

  • stapeldoosjes en diepvriesbakjes uit bioplastic gemaakt van suikerriet: geschikt voor bij de (vegetarische) slager, kaaswinkel etc., voor allerlei restjes en om maaltijden in de vriezer te bewaren.

Zo veel te bewaren voedsel, zo veel mogelijkheden om dat te doen! Welke tips, doosjes en potjes pik jij eruit om voedselverspilling te helpen tegengaan?

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Stapeldoosjes voor verpakkingsvrije charcuterie

Ga je naar de slager, kaaswinkel of biowinkel om bereide etenswaren te kopen, dan kom je doorgaans thuis met niet alleen die etenswaren, maar ook een hoopje afval. Wil je dat hoopje plastic vervangen door een honderden keren herbruikbaar alternatief? De vershouddozen van Gies zijn het antwoord!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Herbruikbare boodschappentassen in alle vormen en kleuren

Hebben we nu al 29 tips gegeven voor minder plastic, hebben we het nog altijd niet gehad over de basis: een boodschappentas. Want jawel, daarmee begint de journey van bijna elke zero-waster. Niet onlogisch ook, want het is eigenlijk ZO gemakkelijk om die plastic zakjes te vervangen door een veel mooier én ecologisch alternatief. Welke boodschappentassen zijn er zoal?

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques