Zelf afwasmiddel maken: probeer het eens met dit recept!

20-03-2017 - Kelly Eeckhaut

Of je nu de hele vaat met de hand afwast of enkel de spullen die niet in de vaatwasser mogen, afwasmiddel heb je sowieso nodig in huis. Het grote verschil met afwasmiddel uit de supermarkt is dat dit goedje niet schuimt. Dat is misschien even wennen. Wat ik het leukste vind aan zelf afwasmiddel maken? Dat je zelf kan kiezen welke geurtjes je toevoegt! 

INGREDIËNTEN

MATERIALEN

  • kom
  • waterkoker of extra kom
  • staafmixer
  • (hergebruikte) verpakking

ZO DOE JE DAT! 

  1. Breng het water aan de kook. 
  2. Doe de zeepvlokken, sodakristallen en azijn in een kom. 
  3. Giet het water zodra het kookt in de kom. Roer het mengsel goed, zodat de zeep en de kristallen helemaal oplossen. 
  4. Laat afkoelen en roer af en toe. De massa wordt wat dikker, wees gerust! 
  5. Voeg de etherische olie toe wanneer het mengsel volledig afgekoeld en ingedikt is. Mix even met de staafmixer om een homogene massa te verkrijgen. 
  6. Giet je zelfgemaakte afwasmiddel over in een afwasmiddelverpakking en wikkel er een mooi papiertje rond. 

ZO GEBRUIK JE DAT! 

Hoeveel afwasmiddel je nodig hebt, hangt volledig af van hoe vuil de vaat is, van hoe hard het water in jouw streek is en, niet onbelangrijk, van je eigen voorkeuren. Ik zou zeggen: experimenteer ermee! Al doende leer je wel hoeveel afwasmiddel je nodig hebt voor een propere vaat. Je zal het schuim misschien missen, maar niets of niemand verplicht je om voortaan enkel nog zelfgemaakt afwasmiddel te gebruiken.

WAAROM KRISTALSODA?

De geconcentreerde kristalsoda heeft een reinigende werking, verzeept vetten en verwijdert onaangename geurtjes. Jup, die eigenschappen komen wel van pas in afwasmiddel. Het werkt ook als waterverzachter, dus als je hard water hebt, is het geen overbodige luxe om iets meer kristalsoda toe te voegen. Nadat je de vaat gedaan hebt, zal je wellicht ook merken dat je handen zacht zijn. Dat heb je te danken aan de kristalsoda! 

Opgelet: kristalsoda reageert niet goed met aluminium, dus gebruik dit afwasmiddel niet om aluminium spullen schoon te maken.

WELKE ETHERISCHE OLIE?

De combinatie van tea tree en citroen is voor mijn neus synoniem aan een proper huis, maar natuurlijk kan je je helemaal laten gaan met de geurtjes die jij verkiest. Tea tree heeft onder andere als toegevoegde waarde dat het antimicrobiële eigenschappen heeft. Mooi meegenomen voor afwasmiddel, toch? Liever een bloemig geurtje? Lavendin of lavendel zijn ook klassiekertjes. Kies eucalyptus of pepermunt voor afwasmiddel met een verfrissende geur. 

Liever geen etherische olie? Dan kan je natuurlijk ook gewoon een (halve) citroen, appelsien of andere citrusvrucht uitpersen in je afwaswater. Verfrissend geurtje, licht reinigende werking en ideaal voor citroenen die anders misschien op de composthoop zouden belanden!

TIP

Een uitgeperste citroenhelft in het afwaswater verfrist en ontvet. En zo wordt dat restje van een vrucht die van ver komt toch nog extra gebruikt, nietwaar?

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Back to basic: glazen flessen van Ah Table

Plastic flessen. Na plastic zakjes zijn het misschien wel de meest geproduceerde plastic voorwerpen. Ik geef het toe, ik weet geen cijfers, maar kom, dat er veel te veel plastic wegwerpflesjes geproduceerd zijn sinds ze uitgevonden werden, daarover zijn we het wel eens, vermoed ik? En als zero waster wil je die ondingen zo veel mogelijk vermijden. Een herbruikbare drinkfles voor onderweg had je misschien al aangeschaft. Maar ook voor thuis is er een pràchtig alternatief: de glazen flessen van Ah Table.

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Aluminiumfolie vervangen? Boc’n’Roll time!

Gebruik je nog aluminiumfolie om je boterhammen in te verpakken? Niet lang meer, want Boc’n’Roll is de ideale vervanger! Waarom zou je zo’n doekje van katoen en TPU (plastic) in huis halen?

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques