Zero waste lunch op school

18-08-2020 - Kelly Eeckhaut

Terug naar school, dat betekent meestal ook terug eten op school. Neemt je kind zelf lunch mee naar school, dan heb je (of hebben jullie) alle controle over het eco-gehalte ervan. Je kunt er zelf voor zorgen dat je kind niets of zo weinig mogelijk in de vuilbak moet gaan gooien nadat het zijn lunch heeft opgegeten. Welke tools zijn handig als je het allemaal wat ecologisch wil verpakken?

De goede oude brooddoos

Brooddozen zijn er in verschillende formaten en materialen en in de tofste kleuren. Keuze te over: de traditionele rechthoekige vorm en op basis van suikerriet, zonder of met verschillende compartimenten en uit BPA-vrij plastic, met losse extra doosjes of zonder. Of wat dacht je van roestvrij staal? Iets duurder, maar onverwoestbaar en beschikbaar in rechthoekige of ronde vorm, met silicone, lekvrij deksel en eventueel met compartimenten, zoals de 3-in-one van Eco Lunchbox

Voor voorzichtigere kinderen zijn er ook glazen brooddozen. Black+Blum heeft prachtige, ronde potjes in formaat 0,45, 0,60 en 0,75 liter, gemaakt van borosilicaatglas in een thermische houtvezelbasis en met een roestvrijstalen deksel. Het merk Wean Green verrast je dan weer met ronde en vierkante doosjes in verschillende groottes en gemaakt van gehard glas die (zonder het BPA-vrij plastic deksel) ook in de microgolfoven mogen. Je kunt ze ook perfect gebruiken als opbergdoosjes en ze mogen in de diepvriezer. Handig!

Liever een slaatje?

Neemt je kind een slaatje mee, of iets anders dat kan lekken? Gelukkig zijn er ook daarvoor prachtige oplossingen. Lekproof, tweedelig, vaatwasbestendig, BPA-vrij en gewoon supermooi zijn bijvoorbeeld de Original- en Square-dozen van Monbento. Ook de lunch bowl en lunch pot uit BPA-vrij plastic van Black+Blum zijn handig om wat tabouleh of een pastaatje mee naar school te geven. Bij Goodbyn moet je dan weer zijn voor dozen uit BPA-vrij plastic met compartimenten - wel voor iets oudere kinderen, die gemakkelijk het deksel kunnen openen. Ook de roestvrijstalen Lunchbots Clicks zijn perfect voor lekkagevrij transport. 

Dressings of andere extraatjes zoals veganaise, hummus of guacamole kun je opbergen in lekvrije dipdoosjes zoals het Seal Cup Solo opbergpotje of de Goodbyn Little Dipper

 En hoe zit het met bestek? 

Je kunt bestek uit de gewone besteklade meegeven, maar ook handig voor onderweg, stevig, herbruikbaar en klein genoeg om in de meeste brooddozen te passen is een spork - een lepel en een vork in één, gemaakt van bamboe, BPA-vrij plastic of roestvrij staal. Heb je een Monbento Original of Square brooddoos, dan kun je ook gaan voor een volwaardige bestekset die past onder het deksel.

Snack- en lunchzakjes

De zakjes van Snack’n Go, Boc’n Rolls en Fluf in allerlei toffe printjes zijn ook een handige manier om boterhammen en allerlei tussendoortjes zoals koekjes, gesneden fruit, een blokje kaas en ander ‘droog’ voedsel (= dingen waarvoor je anders aluminiumfolie zou gebruiken) in te verpakken. Grootste voordeel: is het eten op, dan neemt het ook veel minder plaats in in de boekentas. Ze zijn gemaakt van biokatoen en een voedselveilig gecoat laagje dat je gemakkelijk kunt reinigen. Haal er misschien enkel even je lat bij, zodat je beter kunt inschatten welk formaat je nodig hebt.

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques