Zero Waste Swap: afwasmiddel wordt afwaszeep

26-04-2022 - Saar Vangeel

Afwassen, dat is een dagelijkse routine waar we - jammer genoeg - niet onderuit kunnen.

Maar als eco lover ontdek je in dit blogbericht wel een reden om vanaf nu met een grote glimlach aan je afwasbak te staan…

Waarom dan?

Met een solide afwasblok haal je die overbodige verpakking niet meer in huis, maar enkel het product dat je nodig hebt: je afwasmiddel. Resultaat? Een propere vaat zónder afval!

En hoe gebruik ik zo’n afwasblok dan precies?

Een blok afwaszeep gebruiken is een makkie. Want je gebruikt het nét zoals je zeep gebruikt. En dat kunnen we allemaal, toch? Zélfs de kleinste kindjes kunnen dus helpen met de afwas!

Stap 1: Je wrijft met je afwasdoek of afwasborstel over je blok afwaszeep tot die een beetje schuimt. Stap 2: je kan aan de slag. Stap 3: Achteraf laat je je blok nog even drogen. En that’s it. Valt nogal mee qua stappenplan, he.

Zo’n blok afwaszeep laat zich zelfs nog met plezier voor meer afwaspret inschakelen. Je kan sommige blokken namelijk prima in vlokken raspen om je afwasmachine het vuile werk te laten doen. En jij hebt wel heerlijk ruikende handen van dat raspen!

Nog meer voordelen

Waarom je zou overstappen naar een solide afwasblok? Zet je even.

We hadden het er al over dat je zo plastic afval vermijdt. Maar er zijn nog een paar goede redenen om eens en voor altijd over te schakelen. Dat die solide afwaszeep enkel het noodzakelijke bevat, komt onze natuur dan weer ten goede. Én je zit niet met overbodig transport van water zoals bij vloeibaar afwasmiddel, wat er dan ook weer voor zorgt dat er geen laag wegwerpplastic rond je afwasmiddel moet. Zo is het plaatje rond.

Maar wacht, wacht, er is meer! Het is een geconcentreerd product en daardoor ook zuiniger in gebruik. Met afwaszeep kom je dus aardig wat langer toe, want we duwen allemaal wel eens te hard op die plastic fles afwasmiddel en dan zie je door al het overbodige schuim je vuile vaat niet eens meer (wat natuurlijk ook z’n voordelen heeft, perfecte excuus om dan toch maar in de zetel te ploffen met een goed boek in plaats van af te wassen. Maar bon, we wijken af.) 

Al dat schuim is trouwens wat overroepen. Afwasmiddel schuimt omdat wij het gewoon zijn dat het schuimt. Maar écht noodzakelijk is het niet. Bij een afwaszeep heb je opvallend minder schuim. Maar het werkt wél even goed. Ontvettend, met een lekker geurtje erbij. Verder kan je er ook van aan dat er geen rommel in die zeep zit. Enkel de basics, niks meer, niks minder. 

Je zou bij het horen van al die voordelen bijna met plezier aan de afwasbak gaan staan. Oké, je hebt gelijk, dat is wat overdreven. Maar toch, blij dat ik was toen ik een afwasblok ontdekt had! Blij! Ik kon de voorbije jaren al aardig wat wegwerp vermijden door shampoo bars en conditioner bars te gebruiken, maar dat er ook iets gelijkaardigs zou bestaan voor afwasmiddel, dat was vreemd genoeg nooit in me opgekomen. Terwijl het zo vanzelfsprekend is eens je het ontdekt hebt.

Waar wacht je nog op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques