Zero Waste Talk - Deel 2: Afvalvrij menstrueren, of: de menstruatiecup, geen doekje voor het bloeden.

10-03-2017 - Helga Geudens

Zero waste is een levensstijl die minimalisme omarmt. Het gaat om je vuilbak niet langer volstouwen met overbodige verpakkingen en afval, het spaarzaam omgaan met energie en grondstoffen en een zorgzaamheid voor het leefmilieu tot in de diepste hoekjes van je living en leven. Klinkt moeilijk? Is het niet! We nemen je graag mee op de grote, prettige, haalbare en voordelige zero waste trip van weigeren, verminderen, hergebruiken, recyclen en composteren, de 5 basisprincipes van afvalvrij leven.

Vandaag nemen we je mee naar het diepste hoekje van het vrouwenlichaam, voor het moment van de maand dat tante Roos op bezoek komt, Eva vloekt of de tomatensoep overkookt. Een optelsom van al die bezoekjes of dat gevloek brengt ons op een gemiddelde van 2500 dagen menstruatie in een vrouwenleven. Dat is niet niets. Rekenen we verder volgens de klassieke - euh - regels, dan correspondeert dat met ruim 10.000 tampons of maandverbanden. Voor 1 vrouw. Het is weinig aantrekkelijk om je dat totaalplaatje te proberen voorstellen, maar alles voor de zero waste talk, dus we doen het toch. En dan zie je: dat is een heleboel, of beter: een hele berg. Een afvalberg dus. En dan hebben we het nog niet over alle pesticiden en chemicaliën die reguliere tampons of maandverbanden bevatten, wegens chloorgebleekt en niet gemaakt van biokatoen. Stoffen die allemaal in contact gebracht worden met een van de meest absorberende delen van het vrouwenlichaam. Eva zou voor minder vloeken en de soep laten overkoken, net op het moment dat tante Roos op bezoek komt.

Het goede nieuws is: menstrueren kan perfect zero waste én oergezond. Bovendien ìs menstrueren ook oergezond. Hoewel het vandaag vaak als een last en iets vies wordt beschouwd en ervaren, werd het in andere tijden en culturen net als een krachtige periode beleefd, een tijd van contemplatie, loslaten en creatie. En werkelijk, zero waste menstrueren helpt je het natuurlijke contact met je lichaam en je cyclus te herstellen en herbeleven. 

Daarop mogen we al even klinken, vinden we. Met de divacup doen we dat, een herbruikbare menstruatiecup van silicone van medische kwaliteit. Dat is meteen al goed nieuws voor vrouwen die snel geplaagd worden door irritatie of allergische reacties op parfum of andere chemische troep. 

De divacup oogt redelijk glamoureus, bijna als een champagneglaasje. Tegelijk oogt het voor sommigen misschien ietwat intimiderend: de cup overtreft de tampon ruimschoots in formaat en op het eerste zicht lijkt het misschien niet meteen geloofwaardig dat je het lekvrij en in een handomdraai ingebracht krijgt. Gewoon uittesten en vertrouwen hebben is de boodschap. De eerste keer vraagt het wat tijd en experimenteerlust om de kneepjes (letterlijk: je knijpt de cup voor het inbrengen samen) onder de knie, of beter in de vingers te krijgen, maar na een paar dagen gaat het als vanzelf. Het blijft natuurlijk handwerk en daarbij krijg je wel wat bloed op je vingers. Daar kijk je de eerste keer misschien wel even van op - we zijn het allemaal wat cleaner gewoon -, maar hé, het is gewoon maar je eigen bloed en dat is net wat we bedoelen met het herstellen van het natuurlijke contact met je lichaam en alles wat daarbij hoort. Ook menstruatiebloed. Stromend water en zeep hebben we allemaal binnen toiletafstand, dus dat bloed is zo weer weggewassen. Bovendien hoef je de cup bij een gemiddelde menstruatie maar 2 keer per dag te legen en opnieuw in te brengen: een keer ‘s morgens en een keer ‘s avonds. Na het legen spoel je je cup met warm water en eventueel wat milieuvriendelijke zeep, je brengt ze weer in, je wast je handen en je bent safe voor een hele dag (of nacht). Handig, toch. Zeker op minder handige toiletdagen, denk aan dagtochten op vakantie of andere actieve dagen. Sport en de divacup, dat is sowieso een match. Waarbij beide winnen. Want zelfs al is het een van je laatste menstruatiedagen en is er nog maar weinig bloedverlies, de divacup vangt enkel het menstruatiebloed op, zonder alle vocht te absorberen. Dus het onaangename, droge gevoel dat je de laatste menstruatiedag met een tampon kan hebben of het zware gevoel van een volle tampon, vooral dan tijdens je loop- of yogauurtje, is er niet, met onze divacup. 

Tussen twee menstruaties kan je je cup helemaal schoonmaken door ze te steriliseren in kokend water. En op die manier gaat je cup werkelijk ja-ren mee. En dat is meteen ook goed voor de portemonnee. Want de aankoopprijs van een cup stemt zowat overeen met 6 maanden tampons en maandverband kopen, maar je doet er wel makkelijk 6 jaar mee! Of langer. Biologisch afbreekbaar is de cup voorlopig nog niet, maar wel recycleerbaar!

Breng je liever niets in of wissel je graag af? Dan bezingen we graag nog het herbruikbare maandverband. Wie daarbij denkt aan dikke doeken die niet alleen je slip maar ook je wasmand vullen, heeft het stevig mis. De herbruikbare maandverbanden van het Finse merk Myllymuksut zijn dun en na gebruik discreet en compact opvouwbaar. Je vindt ze bij Kudzu in vele patronen, kleuren en formaten, van inlegkruisje tot nachtverband. Een vrolijke collectie doekjes voor het bloeden is het, niet in de overdrachtelijke betekenis evenwel. Want deze doekjes, gemaakt van 53% bamboe en 47% katoen, doen hun werk wonderwel. Ze voelen zachter en comfortabeler aan dan wegwerpmaandverband, absorberen snel en goed en dankzij een ademende en tegelijk vochtafstotende PUL-laag aan de onderzijde ben je safe en lekvrij. De natuurlijke materialen laten de huid ademen, waardoor infecties of allergische reacties geen schijn van kans hebben. De drukknoopjes die het verband op hun plaats houden in je slip dienen ook om je maandverband na gebruik toe te vouwen om ze netjes in de wasmand te verzamelen. Wassen doe je vervolgens op 40 of 60° en dat ook maand na maand, jaar na jaar, helemaal afvalvrij, na elkaar! 

Het maandverband moet wel aan de lucht drogen. Dus ja, de buurman ziet wanneer “je dagen” er zijn. Maar hé, is dat geen mooie gelegenheid om vanonder de wasdraad en door de haag een zero waste babbel aan te knopen?

Helga Geudens

Helga Geudens

Helga Geudens is groen van geest en zot van schrijven. Ze leeft deeltijds en zero waste in een yurt, waar ze woorden vangt, zin zoekt en zin vindt met de wijsheid van de natuur als kompas.

http://www.helgageudens.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques