7 tips om veilig naar school te fietsen of wandelen

27-08-2020 - Kelly Eeckhaut

Te voet of met de fiets naar school: als je deze blog leest, ben je wellicht al voldoende overtuigd van het waarom achter zo’n beslissing. Het zijn - logischerwijze - de milieuvriendelijkste manieren om woon-schoolverkeer af te leggen. Weten we allemaal. En het is ook nog eens gezonder: het lichaam houdt van beweging én fietsen of wandelen is een goeie start van de dag, ook voor het hoofd, hoe oud je ook bent. Maar de veiligheid. Nu ja, de onveiligheid. Dat gevoel overheerst bij veel ouders, en begrijpelijk ook wel. Wil je toch echt wel de overschakeling maken van auto naar fiets, al was het maar voor een dag per week? Dan zijn deze tips voor jou.

Oh ja, een veilige schoolomgeving is de verantwoordelijkheid van zowat iedereen. Er zijn nog wel dingen die je kunt doen om structureel een verschil te helpen maken, maar we focussen nu even op de aspecten waarop je zelf als ouder voldoende vat hebt.

  1. Verzeker je ervan dat je kind de verkeersregels kent en goed kan fietsen: trek er regelmatig samen op uit en hou het gedrag en de reacties van je kind goed in de gaten. Kan je kind veilig oversteken? Stopt het waar nodig? Kan het in groep rijden? Fietsvaardigheid is de eerste prioriteit.

  2. Stel duidelijke regels op en herhaal ze voldoende - zonder paniek te creëren. Spreek ook af dat je kind niet eet, belt of gamet tijdens de wandeling of fietsrit naar of van school om afleidingen zo veel mogelijk uit te schakelen. 

  3. Stippel de route zorgvuldig uit. Kies de veiligste boven de kortste. De kans bestaat dat dat ook nog eens de mooiste is, ook al is dat natuurlijk totaal secundair.

  4. Fiets of wandel het woon-schooltraject verschillende keren samen. Bijvoorbeeld op zondag om de weg te leren kennen, maar ook tijdens de spits om de eventuele drukte of gevaarlijkere punten samen te trotseren.

  5. Koop een fietshelm en reflecterende kleding, zeker voor de fietsers.

  6. Controleer regelmatig (samen met je kind) remmen, bel en fietslichten. Plan ook op regelmatige tijdstippen een degelijk fietsonderhoud in - met ecologische onderhoudsmiddelen voor je fiets uiteraard ;-)

  7. Is je kind nog te jong (onder de 12 jaar) om alleen het verkeer te trotseren? Geef het goede voorbeeld en fiets mee!

 

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Kudzu test: GoodRoll Homekit

Ons testpanel onderwierp de producten van The Good Roll aan een uitgebreide test. Lees hier hun bevindingen.

Meer lezen

Hoe solide bars opbergen

Een solide shampoo of conditioner is het zero waste alternatief voor de vloeibare versie in een plastic flacon. Een shampoobar is compact, zit in een kleine kartonnen verpakking en gaat evenlang mee als 2 tot 3 vloeibare shampooflacons. Heil aan de shampoobar dus!

Een handige manier vinden om je shampoobar in op te bergen is bij velen nog een heikel punt. Daarom delen we enkele tips om jullie op weg te helpen!

Meer lezen

Zero Waste Menstrueren

Hoewel menstrueren vandaag vaak als een last en iets vies wordt beschouwd en ervaren, werd het in andere tijden en culturen net als een krachtige periode beleefd, een tijd van contemplatie, loslaten en creatie. En werkelijk, zero waste menstrueren helpt je het natuurlijke contact met je lichaam en je cyclus te herstellen en herbeleven. 

De overstap naar wasbaar lijkt niet altijd gemakkelijk of vanzelfsprekend. Toch zijn er meer en meer vrouwen die eens ze de overstap waagden niet meer terug willen. Het is niet alleen milieuvriendelijker maar wasbaar biedt gewoonweg meer comfort.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques