7 tips om veilig naar school te fietsen of wandelen

27-08-2020 - Kelly Eeckhaut

Te voet of met de fiets naar school: als je deze blog leest, ben je wellicht al voldoende overtuigd van het waarom achter zo’n beslissing. Het zijn - logischerwijze - de milieuvriendelijkste manieren om woon-schoolverkeer af te leggen. Weten we allemaal. En het is ook nog eens gezonder: het lichaam houdt van beweging én fietsen of wandelen is een goeie start van de dag, ook voor het hoofd, hoe oud je ook bent. Maar de veiligheid. Nu ja, de onveiligheid. Dat gevoel overheerst bij veel ouders, en begrijpelijk ook wel. Wil je toch echt wel de overschakeling maken van auto naar fiets, al was het maar voor een dag per week? Dan zijn deze tips voor jou.

Oh ja, een veilige schoolomgeving is de verantwoordelijkheid van zowat iedereen. Er zijn nog wel dingen die je kunt doen om structureel een verschil te helpen maken, maar we focussen nu even op de aspecten waarop je zelf als ouder voldoende vat hebt.

  1. Verzeker je ervan dat je kind de verkeersregels kent en goed kan fietsen: trek er regelmatig samen op uit en hou het gedrag en de reacties van je kind goed in de gaten. Kan je kind veilig oversteken? Stopt het waar nodig? Kan het in groep rijden? Fietsvaardigheid is de eerste prioriteit.

  2. Stel duidelijke regels op en herhaal ze voldoende - zonder paniek te creëren. Spreek ook af dat je kind niet eet, belt of gamet tijdens de wandeling of fietsrit naar of van school om afleidingen zo veel mogelijk uit te schakelen. 

  3. Stippel de route zorgvuldig uit. Kies de veiligste boven de kortste. De kans bestaat dat dat ook nog eens de mooiste is, ook al is dat natuurlijk totaal secundair.

  4. Fiets of wandel het woon-schooltraject verschillende keren samen. Bijvoorbeeld op zondag om de weg te leren kennen, maar ook tijdens de spits om de eventuele drukte of gevaarlijkere punten samen te trotseren.

  5. Koop een fietshelm en reflecterende kleding, zeker voor de fietsers.

  6. Controleer regelmatig (samen met je kind) remmen, bel en fietslichten. Plan ook op regelmatige tijdstippen een degelijk fietsonderhoud in - met ecologische onderhoudsmiddelen voor je fiets uiteraard ;-)

  7. Is je kind nog te jong (onder de 12 jaar) om alleen het verkeer te trotseren? Geef het goede voorbeeld en fiets mee!

 

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

7 tips voor een vlottere ochtendspits

Waar vrijheid en nonchalance gewoonlijk hoogtij vieren tijdens de vakantiemaanden, moet aan de start van een nieuw schooljaar net de routine opnieuw gevonden worden. Iedereen moet terug op tijd de deur uit, liefst met een volle maag. Hoe kun je de ochtendspits wat vlotter laten verlopen? 7 tips op een rijtje! 

Meer lezen

Duurzaam & prijsbewust terug naar school

Schoolboeken, een computer, allerlei nieuwe spullen - bij 1 september hoort een zeker prijskaartje. ‘Gewone’ schoolspullen halen al een zekere hap uit het budget, maar wil je die spullen vervangen door of aanvullen met ecologische spullen, dan kan die hap al snel nog groter worden. Of dat denk je misschien, want ‘groen is duur’, wordt gefluisterd. Wel, dat hoeft niet per se zo te zijn. 

Meer lezen

Kickstart de schooldag: 5 gezonde ontbijtrecepten

Opgeladen en vol energie aan de schoolbanken? Liefst wel, ja! Met een gezond ontbijt start de dag direct goed. Misschien ontbijt je zelf vaak niet, of misschien ontbijten jullie wel allemaal, maar staat er vaak hetzelfde op het menu? Gevarieerd en evenwichtig is nochtans de gouden combinatie. Tijd voor wat inspiratie!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques