Mei Plasticvrij: Zero waste menstrueren: goedkoop, gezond en goed voor het milieu

08-05-2021 - Kelly Eeckhaut

Wij, vrouwen die menstrueren, veroorzaken met ons allen een gigantische afvalberg. Zo’n dertien keer per jaar. Jaren aan een stuk. Tenzij we kiezen voor wasbare inlegkruisjes en maandverbanden, menstruatieslips en/of een menstruatiecup natuurlijk. Nog aan het twijfelen om de overstap te maken? Lees verder!

Wasbare inlegkruisjes en maandverbanden

Voor de maandverbandgebruikster is de overstap naar een gezonder en milieuvriendelijker alternatief eenvoudig: wasbare inlegkruisjes en maandverbanden. Ze zijn beschikbaar met velcro of drukknopjes om ze op hun plaats te houden en met toffe printjes voor de fans van de toffe printjes.

Het gebruik is even eenvoudig als bij regulier maandverband. Je gooit het na gebruik gewoon niet in de vuilbak, maar in een opbergtasje dat je mee naar huis neemt om het daarna in de wasmachine te kunnen gooien.

Of wat dacht je van menstruatieslips?

De menstruatieslip gaat nog een stapje verder. Dit is een slip met verschillende lagen:, 

  • een eerste superabsorberende laag die blijft droog aanvoelen

  • de tweede en derde laag absorberen vloeistof en geurtjes en 

  • de vierde laag is waterafstotend zodat de slip niet door kan lekken. 

Menstruatieslips zijn beschikbaar in verschillende modellen, kleuren en printjes. Het comfort tijdens het dragen is onevenaarbaar: het voelt als een gewone slip, er kan niets verschuiven en lekgevaar is ook verleden tijd. 

Veel vrouwen gebruiken de menstruatieslip als aanvulling op de cup of maandverbanden, voor specifieke momenten of activiteiten: om te slapen, om te sporten of gewoon voor binnen-/thuiswerkdagen. Want ja, je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat je de hele slip moet kunnen vervangen - niet altijd en overal even praktisch dus.

Vrouwen met een zware menstruatie gebruiken de slip beter als back-up samen met een maandverband of menstruatiecup. Ze zijn ook bruikbaar bij lichte incontinentie en na een bevalling.

De menstruatiecup

Gebruik je eerder tampons? Niet lang meer, eens je de menstruatiecup uitgeprobeerd hebt. Cups zijn beschikbaar in silicone of natuurrubber en meestal in twee formaten: een kleine voor vrouwen die nog niet bevallen zijn en een grote voor mama’s.

Zo’n cup verschilt wel iets meer van een tampon: hij is groter en het vraagt misschien wat meer handigheid om het ding in te brengen. Na gebruik giet je je cup leeg, spoel je hem af en breng je hem terug in.

Een extra voordeel van de cup tegenover het wasbare maandverband is natuurlijk dat je geen wasjes moet draaien voor je cup. Zo bespaar je dus met een cup ook weer wat extra water en elektriciteit.

Of aan de inlegkruisjes,  en/of het maandverband en/of de menstruatieslips! Toch nog wat twijfels? Het Kudzu-team helpt je graag de knoop door te hakken!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques