Zero Waste Swap: bakpapier wordt bakmat
Zero Waste Swap: bakpapier wordt bakmat
Bakkers aller landen, dit is er eentje voor jullie!
Als er iets is waarmee je het hele gezin blij kan maken, dan is het wel door te bakken. De ene heeft plezier in het uitzoeken van een leuk recept, de andere geniet ervan om z’n hoofd leeg te maken tijdens het bakken, iemand anders is er dan weer een krak in om het baksel om te toveren in een waar kunstwerk en kindjes doen niet liever dan in potten roeren en lepels aflikken natuurlijk! En na al dat harde bakwerk staat iedereen van het gezin uiteraard in de rij om dat lekkers te proeven…
Maar heb jij, liefste bakliefhebber, ook al eens gedacht dat er een beter alternatief is voor al dat bakpapier dat je maar één keer kan gebruiken? Daar is namelijk een easy peasy oplossing voor: de siliconen bakmat!
Wat je allemaal kan met een bakmat
Ah. Dat is geen moeilijke vraag. Met een bakmat kan je in de oven exact hetzelfde bakken als met bakpapier. Hou je van koekjes? De bakmat kan het aan! Heb je graag elke week kroketjes uit de oven op je bord? Geen probleem. Rooster je je groenten graag even? Schuif je bakmat eronder en hopsa, de oven in. Ben je in een avontuurlijke bui en bak je liever je eigen notenrepen? Yes, the bakmat can!
Straffer nog, met een bakmat kan je stiekem nog meer dan met bakpapier. Je kan op je bakmat makkelijk je deeg uitrollen en zo in één moeite je werkplek proper houden. En, één van onze favoriete eigenschappen van de bakmat: je moet na de bakpret niets weggooien. Dat lees je goed: niets! Even in de vaatwasser of met de hand afwassen en je kan er weer tegen. En wat ook handig is: het is geen papier, dus het scheurt niet op onhandige plekken. Verder is je bakmat ook anti-kleef, anti-slip, kan ie in de oven en in de microgolfoven en zijn de exemplaren in de Kudzu webshop op een verantwoorde manier geproduceerd.
Als je graag bakt, is het belangrijk om goed materiaal in huis te halen. De meeste bakliefhebbers geven aardig wat geld uit aan hun keukenapparatuur. Een bakmat is geen grote aankoop waarover je een paar nachten moet wakker liggen. Zeker niet als je even natelt hoe vaak je dat matje kan gebruiken. Een bakpapiertje gooi je na één keer weg. Een siliconen bakmat gebruik je wel 2000 keer. Dat is een aardig stapeltje bakpapier én een aardig centje uitgespaard.
Waar wacht je nog op? Do the swap!

Saar Vangeel (GreenKit)
Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be
Recente blogposts
Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip
Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!
Meer lezenDo the Swap -> Go Zero Waste!
Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!
Dus doe de swap en go zero waste!
Meer lezenZero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup
We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.
Meer lezen