Zero Waste Swap: billendoekjes worden cheeky wipes

28-04-2022 - Saar Vangeel

Zero Waste Swap: billendoekjes worden cheeky wipes

Kleine mini-billetjes, het is het schattigste wat er is! Zélfs als er luiers verschoond moeten worden, dan zorgen die blozende billetjes ervoor dat je als ouder - ondanks de minder fijne geur - toch nog helemaal wegsmelt voor die kleine uk van jou. Die billetjes wil je dus met alle mogelijke zorg omringen.

Dan zijn er 2 goede redenen om die wegwerpdoekjes eindelijk te laten voor wat ze zijn.

De eerste reden ligt redelijk voor de hand: het is wegwerp. Het verhoogt de berg afval. Aanzienlijk. Want na een jaartje verschonen zit je al gauw aan duizenden wegwerpdoekjes. En het duurt wel even voor je kadee zindelijk is…  

Maar de tweede reden is iets minder zichtbaar. De samenstelling van wegwerpdoekjes laat wel eens te wensen over. Volgens Testaankoop zaten er in 12 van de 25 door hen geteste wegwerp billendoekjes parfum, allergenen of hormoonverstoorders. En als je dan weet dat 90% van de doekjes ook nog eens plastic bevatten… Dat. Klinkt. Niet. Goed.

Kosten en baten

Cheeky wipes zijn dus op vlak van gezondheid alvast een veilige keuze. Want in wasbare billendoekjes zitten helemaal geen allergenen, parfums of hormoonverstoorder. 

En wat met mijn portemonnee? De prijs van één wegwerpdoekje varieert van 1 cent tot 14 cent. Als je dus een gemiddelde van 7 cent per doekje rekent, dan zit je na 3 jaar verschonen met wegwerpdoekjes gemiddeld aan een 210 euro. Dat valt hoop en al nog wel mee, hoor ik je denken. Maar met een All-in-One Cheeky Wipes pakket ben je al voor 49.95 euro gesteld. Ik kan heus wel iets leukers verzinnen om dat verschil van 160.05 euro aan te besteden. Mmmm, ik denk ijsjes. Vééééél ijsjes. Wat jij?

In zo’n All-in-One pakket heb je meteen alles wat je nodig hebt voor de komende 3 luierjaren. Je hebt je wasbare doekjes, een handig systeem om je propere en je vuile doekjes op te bergen, essentiële olie als je van een fris geurtje houdt, waszakjes om het geheel in één zwaai in je wasmachine te zwieren en meeneemzakjes om zelfs op al je fijne uitjes je schattebout op een duurzame manier te kunnen verschonen. 

Wat jou dankzij CHeeky Wipes dus zeker niet meer zal overkomen is dat je ‘s avonds laat na een luierexplosie het al-ler-laat-ste wegwerpdoekje uit je pakje trekt en daar mooi staat. Help!

Waar wacht je op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques