Zero Waste Swap: koffiepads en -caps worden herbruikbare filter
Zero Waste Swap: koffiepads en -caps worden herbruikbare filter
Mmmmm, een kopje koffie. Het zet ons ‘s morgens in gang, biedt rond 16u het perfecte excuus voor een kleine pauze en ‘s avonds na het avondeten is het gezellig om nog wat na te kletsen boven zo’n dampend kopje koffie. Wist je dat Belgen op de 8e plaats van alle landen ter wereld staan als het om hoeveelheid koffie per dag gaat? Gemiddeld zitten we aan 4.9 kilo gemalen koffie per inwoner, per jaar.
Je kan ondertussen ongetwijfeld op automatische piloot je kopje koffie zetten: je steekt je koffie cap of pad in je apparaat, je drukt je knopje in en dan kan je nog 30 seconden een mini-dutje doen tot de keuken zich vult met die heerlijke koffiegeur. De filter mik je vervolgens in de vuilbak, je slurpt je eerste slokje binnen en je kan weer vol energie aan je dag beginnen.
Koffie zetten met een cap of pad is dus duidelijk een makkie. Maar het zorgt allemaal wel dagelijks voor heel wat afval. Hoeveel kopjes drink jij per dag? Doe dat eens maal 365. Dat is jaarlijks een aardig bergje wegwerpcapsules. Ze kunnen niet gerecycleerd worden omdat er nog koffiedrab in achterblijft. Je koffiepad mag ook al niet bij GFT want in de meeste koffiepads zit kunststof. En als wij als Belgen op de 8e plaats staan als koffiedrinkers, dan betekent dat ongetwijfeld dat we ook een redelijk hoge plaats in de ranglijst innemen op het vlak van afval om al dat lekkers te zetten…
Maar je raadt het al: ik heb goed nieuws. Je kan met een hele kleine ingreep iets aan die berg afval doen, als je 20 seconden van je tijd wil investeren. Want meer extra tijd vraagt het niet om je kopje koffie met minder afval te zetten…
Een groener kopje koffie
Wat heb je dan precies nodig om koffie te zetten zonder al dat afval? Niet veel. Je vertrouwde koffiezet mag je gelukkig bijhouden, die hoeft niet naar de kringwinkel. Verder staan je nu maar 2 dingen te doen: je favoriete koffie vanaf nu gewoon in bulk aankopen, in een grote zak dus in plaats van verpakt per portie. En één keer een herbruikbare filter kopen. Met 20 extra seconden van je tijd zet je zo in no time een heerlijk kopje koffie, zonder de vieze bijsmaak van al dat afval. En er is nog een voordeel: dankzij die 20 seconden extra krijg je in één klap nog een ieniemienie beetje meer tijd om ‘s morgens rustig wakker te worden voor je weer aan de drukte van de dag moet beginnen!
Met een herbruikbare koffiefilter vermijd je 2 keer afval: je gooit geen plastic koffiepads meer in de vuilbak én je koffie zelf gooi je nu gelukkig ook niet meer bij het restafval. Je losse koffie kan nu wel bij GFT of op de composthoop (niet door je afvoer kappen, volgens mijn loodgieter zorgt dat helemaal niet voor een scrubbend effect zoals veel mensen denken, maar enkel voor verstopping!).
Et voilà: dat dagelijkse plastic afval om 1 kopje koffie te zetten, heb je lekker niet meer! Enkel nog genieten dus.
Een oplossing voor elke koffieleut
Welke herbruikbare filter je gebruikt, hangt af van je koffiezetapparaat. Bij Kudzu heb je de keuze tussen een coffeeduck voor een Senseo en een way cup voor Dolce Gusto of Nespresso. Of zet je koffie met een gewone koffiezet, dan zijn de katoenen filters je maatje om eindelijk komaf te maken met al dat wegwerp.
Waar wacht je nog op? Do the swap!
En laat het smaken!

Saar Vangeel (GreenKit)
Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be
Recente blogposts
Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip
Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!
Meer lezenDo the Swap -> Go Zero Waste!
Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!
Dus doe de swap en go zero waste!
Meer lezenZero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup
We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.
Meer lezen