Zero Waste Swap: plastic folie wordt bijenwasdoek

29-04-2022 - Saar Vangeel

Zero Waste Swap: plastic folie wordt bijenwasdoek

We kennen het allemaal. Leuk eetfestijn gehad, maar een hele hoop eten teveel gemaakt. Als er iets is wat op vlak van duurzaamheid écht uit den boze is, dan is het wel eten weggooien. Dus als bewuste consument bewaar je dat restje lekkers braafjes in de koelkast om de volgende dag je lunch wat te pimpen. Doorgaans zwier je dat restje dus in een potje, pluk je de rol plastic folie uit de kast, even rollen - oeps, meestal meer folie afgescheurd dan strikt noodzakelijk is - en je eten is netjes afgedekt.

Maar dat kan ecologischer. Met minder wegwerp. Wat zeg ik, zelfs zonder wegwerp!

Hergebruiken-hergebruiken-hergebruiken

Zelfs als je je best doet om dat stukje plastic folie nauwkeurig genoeg af te meten én misschien zelfs probeert om het een tweede leven te gunnen door het nog een keertje over dat schaaltje te trekken omdat je nog steeds een restje hebt, zelfs dan ben je er meestal aan voor de moeite. Want die folie plakt meteen aan elkaar en dan is er geen beginnen meer aan om het weer netjes uit elkaar te vouwen. 

Had je niet liever een systeem dat in de eerste plaats super makkelijk is, op maat gemaakt én ook niet voor afval zorgt? Dan is een bijenwasdoek helemaal iets voor jou!

Bijenwasdoek. Que?

Met een bijenwasdoek heb je in een handomdraai een duurzame oplossing om restjes te bewaren. Al-le-soorten restjes. Een slaatje in een schaal, een restje in een potje zonder deksel, een halve ui, wat appelschijfjes, een aangesneden meloen. Je vouwt je bijenwasdoek rond je schaaltje of rechtstreeks rond je aangesneden fruit, groente, … en bewaart je restje gewoon in de koelkast. Groot, klein of mini, er zijn allerlei formaten zodat je voor elk stukje overschot of elk potje een passende oplossing hebt. Je kan zélfs een wijnfles afsluiten met je bijenwasdoek. Of een hele cake inpakken. Alles opgesmikkeld? Dan kan je je bijenwasdoek even proper maken met koud water, laten drogen of afdrogen en weer opbergen voor de volgende keer.  

Maar wat is dat nu precies, zo’n bijenwasdoek? En hoe werkt het? Het is biologisch katoen met hennep dat doordrenkt is met bijenwas, hars en jojoba-olie. Deze duurzame materialen zijn anti-bacterieel, anti-schimmel en ze zijn luchtdoorlatend. Je bijenwasdoek plakt enkel aan zichzelf, dus niet aan je eten. Als je ‘m intensief gebruikt, gaat een bijenwasdoek ongeveer een jaartje mee. Je kan ‘m dan nog verfrissen met een nieuw laagje bijenwas: een paar korrels, even strijken en dan is ie klaar om weer al je lekkers te bewaren. Heeft ie daarna echt z’n beste tijd gehad? Dan kan ie op de composthoop!

Waar wacht je nog op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Van bellenblazen tot zwemluiers: de musthaves voor buiten spelen en op reis

Haaa, de zomer! Het seizoen bij uitstek om te reizen én om (nog) meer buiten te zijn. Grijp jij ook elke kans om naar buiten te gaan? Wij hebben enkele tips verzameld die onderweg zijn en buiten spelen nog leuker maken. Voor jong en minder jong, van ecologisch buitenspeelgoed tot handige spullen voor je dagje buiten.

 

Meer lezen

Van anti-tekenspray tot natuurlijke zonnecrème: 15 tips om je huid te beschermen tijdens de zomer

Tijdens de zomermaanden heeft onze huid het hard te verduren. Beestjes die bijten, de (buitenlandse ;-)) zon die zich laat zien, wondjes die we oplopen tijdens avonturen met blote benen en armen, …  Trek je eropuit en wil je je huid beschermen? We maken je graag wegwijs in een selectie natuurlijke huidproducten om je huid te beschermen zonder zorgen.

Meer lezen

Festival hacks: De beste ecologische tips om de hele zomer te feesten

Festivals zijn geweldige evenementen om te genieten van muziek, kunst en samenzijn met vrienden. Maar helaas kunnen ze ook een grote impact hebben op het milieu. Van plastic bekers tot wegwerpservies, de afvalbergen kunnen enorm zijn.

Gelukkig zijn er steeds meer ecologische en herbruikbare alternatieven beschikbaar die je kunt meenemen naar een festival om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Hier zijn enkele must-haves voor een duurzaam festivalbezoek.

 

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques