Zero Waste Swap: plastic folie wordt bijenwasdoek

29-04-2022 - Saar Vangeel

Zero Waste Swap: plastic folie wordt bijenwasdoek

We kennen het allemaal. Leuk eetfestijn gehad, maar een hele hoop eten teveel gemaakt. Als er iets is wat op vlak van duurzaamheid écht uit den boze is, dan is het wel eten weggooien. Dus als bewuste consument bewaar je dat restje lekkers braafjes in de koelkast om de volgende dag je lunch wat te pimpen. Doorgaans zwier je dat restje dus in een potje, pluk je de rol plastic folie uit de kast, even rollen - oeps, meestal meer folie afgescheurd dan strikt noodzakelijk is - en je eten is netjes afgedekt.

Maar dat kan ecologischer. Met minder wegwerp. Wat zeg ik, zelfs zonder wegwerp!

Hergebruiken-hergebruiken-hergebruiken

Zelfs als je je best doet om dat stukje plastic folie nauwkeurig genoeg af te meten én misschien zelfs probeert om het een tweede leven te gunnen door het nog een keertje over dat schaaltje te trekken omdat je nog steeds een restje hebt, zelfs dan ben je er meestal aan voor de moeite. Want die folie plakt meteen aan elkaar en dan is er geen beginnen meer aan om het weer netjes uit elkaar te vouwen. 

Had je niet liever een systeem dat in de eerste plaats super makkelijk is, op maat gemaakt én ook niet voor afval zorgt? Dan is een bijenwasdoek helemaal iets voor jou!

Bijenwasdoek. Que?

Met een bijenwasdoek heb je in een handomdraai een duurzame oplossing om restjes te bewaren. Al-le-soorten restjes. Een slaatje in een schaal, een restje in een potje zonder deksel, een halve ui, wat appelschijfjes, een aangesneden meloen. Je vouwt je bijenwasdoek rond je schaaltje of rechtstreeks rond je aangesneden fruit, groente, … en bewaart je restje gewoon in de koelkast. Groot, klein of mini, er zijn allerlei formaten zodat je voor elk stukje overschot of elk potje een passende oplossing hebt. Je kan zélfs een wijnfles afsluiten met je bijenwasdoek. Of een hele cake inpakken. Alles opgesmikkeld? Dan kan je je bijenwasdoek even proper maken met koud water, laten drogen of afdrogen en weer opbergen voor de volgende keer.  

Maar wat is dat nu precies, zo’n bijenwasdoek? En hoe werkt het? Het is biologisch katoen met hennep dat doordrenkt is met bijenwas, hars en jojoba-olie. Deze duurzame materialen zijn anti-bacterieel, anti-schimmel en ze zijn luchtdoorlatend. Je bijenwasdoek plakt enkel aan zichzelf, dus niet aan je eten. Als je ‘m intensief gebruikt, gaat een bijenwasdoek ongeveer een jaartje mee. Je kan ‘m dan nog verfrissen met een nieuw laagje bijenwas: een paar korrels, even strijken en dan is ie klaar om weer al je lekkers te bewaren. Heeft ie daarna echt z’n beste tijd gehad? Dan kan ie op de composthoop!

Waar wacht je nog op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques