Zero Waste Swap: plastic plant tray wordt rubberen zaaibak

29-04-2022 - Saar Vangeel

Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik ben een plantenliefhebber. Ik heb niet te groenste vingers, maar planten maken me blij dus ik wil er graag veel in huis. En in de tuin is er een plekje om groenten te kweken. Dat betekent ook dat er er af en toe eens gezaaid moet worden. Dat kan natuurlijk met wat compost in lege wc-rolletjes. Dat kan. Maar als je vaak zaait, zal je voorraadje toiletrolletjes er snel doorgaan. Het kan gelukkig ook makkelijker: met een zaaibak, ook wel gekend als plant tray. 

Die zaaibakken komen doorgaans in plastic. Zo’n tray is best handig als je een fervente planter bent en dus vaak in de weer bent met je zaailingen. Gedaan met wc-rolletjes hamsteren of om de zoveel tijd weer naar de plantenwinkel rennen om composteerbare potjes te kopen… Maar die zaaibak blijft plastic waar een groen hart niet blij van wordt én het durft ook al eens makkelijk kapot te gaan als je je goed verzorgde zaailingen wil verpotten. Dringend tijd om op zoek te gaan naar iets beter dus!

Groene vingerssssss, groene tray

Bij Kudzu vind je zaaibakken van Fair Squared, gemaakt uit natuurrubber. In alle maatjes die je nodig hebt: met 2 zaaibakjes voor de bescheiden plantenliefhebber, 6 voor wie al wat meer plekjes wil vergroenen, 12 voor de grotere enthousiasteling en 30 voor wie er écht in wil vliegen!

Oké, die trays van Fair Squared zien er niet groen uit. Het zijn er zwarte. En weet je waarom? Omdat dat de duurzaamste kleur is. Zot, he?! Tussen ons gezegd en gezwegen: om dingen zoals bijvoorbeeld plastic in een groentint te kleuren, is er blijkbaar wel wat chloor, kobalt, titanium, nikkel en zinkoxide nodig. Stoffen die je wil vermijden… Liever geen groene spullen dus, als je zelf groen bent. 

De plant trays zien er dus niet groen uit. Maar ze zijn het wel. Hun duurzame verhaal is er eentje om in te kaderen. Om te beginnen zijn ze al niet van plastic gemaakt. Het zijn natuurrubberen plant trays. Dat is een duurzamer alternatief én omdat het een flexibel materiaal is, haal je je zaailingen er ook nog eens makkelijk ui!. Win-win! 

Maar we waren bij het duurzame verhaal. Bij de hele productie en distributie wordt er gewikt en gewogen om de natuur, de boeren, de leveranciers en de producenten met respect te kunnen behandelen. Daar bovenop werken ze er ook nog eens aan om hun werknemers te informeren. Knowledge is power. Door mensen werk te geven als rubbertapper is er minder illegale houtkap in het regenwoud en dat is dan weer heel erg goed nieuws voor heel wat diersoorten en de biodiversiteit. 

Op het einde van de rit is de productie van de plant tray ook CO2-neutraal. En alsof dat nog niet genoeg is, draagt Fair Squared ook nog een aardig steentje bij aan andere mooie initiatieven. Zo werkt Fair Squared graag samen met Oxfam, Amnesty International en ethische evenementen. Je zou er zowaar groene vingers van krijgen!

Waar wacht je nog op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques