Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

03-03-2023 - Saar Vangeel

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Wij zijn gewoontebeestjes. Ongeveer 80% van wat we doen op een dag doen we op automatische piloot. We denken er niet bij na. En maar goed ook, want als je over alles wat je doet, zou moeten nadenken, dan werd je knettergek. Het is dus prima dat je gedachteloos je wasmiddel in je wasmachine giet of strooit en het juiste programma kiest.

Maar.

Soms moet er wél eens iemand nadenken over onze gewoontes en ze in vraag stellen. De automatische piloot eens tegen het licht houden en bekijken wat er beter kan. Soms moet er iets veranderen.

Geweldig dus dat er tegenwoordig in alle sectoren extra wordt nagedacht over hoe we voor zero waste kunnen gaan. Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Hoe moet dat dan?

Gewoon. Deurtje open, was erin, wasstrip in de wastrommel, deurtje toe. Makkelijk, he, die zero waste levensstijl?! De heerlijke geur waait al naar je toe zo gauw je het kartonnen doosje opent. Zeebries. Maar parfumvrij kan ook. 

Je wasstrip mag met je vuile kleren de wastrommel in en zal netjes uiteenvallen. Voor wie ervaring heeft met huisgenoten die papiertjes in broekzakken laten zitten en die vreest dat ie door zo’n wasstrip met een mesje stukjes ‘papier’ van de rand van de wasmachine zal moeten krabben: geen nood, dat zal niet nodig zijn. Want de strips zijn gemaakt van plantaardige, biologisch afbreekbare ingrediënten. Achteraf zal je niks, maar dan ook niks meer van je strip terugvinden!

De heerlijke lichtheid van het bestaan

Op reis zijn die wasstrips al zéker een handig dingetje. Wie eens weg mag uit de rat race en kan gaan genieten van een weekje weg, kan alvast deze wasstrips inpakken in plaats van zo’n zware fles wasmiddel. Gedaan met overgieten in kleine flesjes om minder gewicht mee op reis te moeten zeulen, gedaan met koffers vol plakkende kleren door uitgelopen wasspul. Het hele doosje met 32 wasstrips past in een hoekje van je koffer. 

Je wasstrips wegen per stuk amper 2 gram.  Eén strip komt overeen met 40ml wasmiddel en werkt dus prima voor één wasbeurt. Zijn jullie gaan ravotten in de bossen? Dan mik je 2 strips in je machine om dat vuile werkje op te knappen. Wacht er een hoopje delicate was op je in je badkamer? Dan haal je ook gewoon je wasstrips boven. Wol, Kasjmier en zijde, de wasstrip kan het aan!

Zero waste tot aan het staartje

Zit jij ondertussen ook al helemaal in de zero waste mindset en denk jij daardoor al 2 stappen verder? Dan heb je ongetwijfeld al door dat het transport van deze wasstrips met heel wat minder impact lukt dan met zware flessen vloeibaar wasmiddel. Van productie tot bij jou in je kast met een heel pakje minder uitstoot omdat ze zo licht zijn.

Nog even alles op een rijtje. De wasstrips zelf verdwijnen helemaal. De kartonnen verpakking gooi je bij papier en karton. In de wasstrips vind je geen microplastics, - ook geen palmolie, conserveringsmiddelen en bleekmiddel trouwens - en ze zijn 100% biologisch afbreekbaar. Dat betekent maar één ding: zero waste wassen kan! 

Waar wacht je nog op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Van bellenblazen tot zwemluiers: de musthaves voor buiten spelen en op reis

Haaa, de zomer! Het seizoen bij uitstek om te reizen én om (nog) meer buiten te zijn. Grijp jij ook elke kans om naar buiten te gaan? Wij hebben enkele tips verzameld die onderweg zijn en buiten spelen nog leuker maken. Voor jong en minder jong, van ecologisch buitenspeelgoed tot handige spullen voor je dagje buiten.

 

Meer lezen

Van anti-tekenspray tot natuurlijke zonnecrème: 15 tips om je huid te beschermen tijdens de zomer

Tijdens de zomermaanden heeft onze huid het hard te verduren. Beestjes die bijten, de (buitenlandse ;-)) zon die zich laat zien, wondjes die we oplopen tijdens avonturen met blote benen en armen, …  Trek je eropuit en wil je je huid beschermen? We maken je graag wegwijs in een selectie natuurlijke huidproducten om je huid te beschermen zonder zorgen.

Meer lezen

Festival hacks: De beste ecologische tips om de hele zomer te feesten

Festivals zijn geweldige evenementen om te genieten van muziek, kunst en samenzijn met vrienden. Maar helaas kunnen ze ook een grote impact hebben op het milieu. Van plastic bekers tot wegwerpservies, de afvalbergen kunnen enorm zijn.

Gelukkig zijn er steeds meer ecologische en herbruikbare alternatieven beschikbaar die je kunt meenemen naar een festival om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Hier zijn enkele must-haves voor een duurzaam festivalbezoek.

 

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques