Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

03-03-2023 - Saar Vangeel

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Wij zijn gewoontebeestjes. Ongeveer 80% van wat we doen op een dag doen we op automatische piloot. We denken er niet bij na. En maar goed ook, want als je over alles wat je doet, zou moeten nadenken, dan werd je knettergek. Het is dus prima dat je gedachteloos je wasmiddel in je wasmachine giet of strooit en het juiste programma kiest.

Maar.

Soms moet er wél eens iemand nadenken over onze gewoontes en ze in vraag stellen. De automatische piloot eens tegen het licht houden en bekijken wat er beter kan. Soms moet er iets veranderen.

Geweldig dus dat er tegenwoordig in alle sectoren extra wordt nagedacht over hoe we voor zero waste kunnen gaan. Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Hoe moet dat dan?

Gewoon. Deurtje open, was erin, wasstrip in de wastrommel, deurtje toe. Makkelijk, he, die zero waste levensstijl?! De heerlijke geur waait al naar je toe zo gauw je het kartonnen doosje opent. Zeebries. Maar parfumvrij kan ook. 

Je wasstrip mag met je vuile kleren de wastrommel in en zal netjes uiteenvallen. Voor wie ervaring heeft met huisgenoten die papiertjes in broekzakken laten zitten en die vreest dat ie door zo’n wasstrip met een mesje stukjes ‘papier’ van de rand van de wasmachine zal moeten krabben: geen nood, dat zal niet nodig zijn. Want de strips zijn gemaakt van plantaardige, biologisch afbreekbare ingrediënten. Achteraf zal je niks, maar dan ook niks meer van je strip terugvinden!

De heerlijke lichtheid van het bestaan

Op reis zijn die wasstrips al zéker een handig dingetje. Wie eens weg mag uit de rat race en kan gaan genieten van een weekje weg, kan alvast deze wasstrips inpakken in plaats van zo’n zware fles wasmiddel. Gedaan met overgieten in kleine flesjes om minder gewicht mee op reis te moeten zeulen, gedaan met koffers vol plakkende kleren door uitgelopen wasspul. Het hele doosje met 32 wasstrips past in een hoekje van je koffer. 

Je wasstrips wegen per stuk amper 2 gram.  Eén strip komt overeen met 40ml wasmiddel en werkt dus prima voor één wasbeurt. Zijn jullie gaan ravotten in de bossen? Dan mik je 2 strips in je machine om dat vuile werkje op te knappen. Wacht er een hoopje delicate was op je in je badkamer? Dan haal je ook gewoon je wasstrips boven. Wol, Kasjmier en zijde, de wasstrip kan het aan!

Zero waste tot aan het staartje

Zit jij ondertussen ook al helemaal in de zero waste mindset en denk jij daardoor al 2 stappen verder? Dan heb je ongetwijfeld al door dat het transport van deze wasstrips met heel wat minder impact lukt dan met zware flessen vloeibaar wasmiddel. Van productie tot bij jou in je kast met een heel pakje minder uitstoot omdat ze zo licht zijn.

Nog even alles op een rijtje. De wasstrips zelf verdwijnen helemaal. De kartonnen verpakking gooi je bij papier en karton. In de wasstrips vind je geen microplastics, - ook geen palmolie, conserveringsmiddelen en bleekmiddel trouwens - en ze zijn 100% biologisch afbreekbaar. Dat betekent maar één ding: zero waste wassen kan! 

Waar wacht je nog op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerpscheermesje wordt safety razor

Komt het zonnetje eindelijk weer piepen? Snel even de douche in en hopsa, die benen zijn weer glad geschoren om ten volle van die zonnestralen te genieten. Maar scheer je met een plastic scheermesje dat je gemiddeld om de 5 tot 7 scheerbeurten moet vervangen en voel je aan je linkerteentje dat je toch dringend eens iets moet doen aan die wegwerpgewoonte? Kudzu weet raad: do the zero waste swap!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques