Zero Waste Swap: wattenschijfje wordt wasbaar

29-04-2022 - Saar Vangeel

Tel even met me mee. 365 dagen in een jaar. Dat zijn 365 dagen om je gezicht te reinigen. Oké, je slaat wel eens een dag over. Die zieke dag in bed en geen energie om eruit te komen. Of op 1 januari, wie doet er dan de moeite om op te staan en uren voor de spiegel te staan na het gefeest? Maar die 363 andere dagen wil je natuurlijk wel fris voor de dag komen. 

‘s Morgens gezicht reinigen, wattenschijfje. Crème aanbrengen, wattenschijfje. Misschien ben je iemand die zich graag schminkt. ‘s Avonds weer die schmink eraf halen, dat doe je natuurlijk met een wattenschijfje. Misschien nog een nachtcrème aanbrengen voor je onder de dekens kruipt, wattenschijfje. Dat zijn dan al 4 wattenschijfjes maal die 363 dagen. Omgerekend gebruik je dan, hou je even vast, 1452 wattenschijfjes per jaar. Je gebruikt ze maar één keer en dan belanden ze in de vuilbak.

1452. Dat moet ik toch even laten bezinken.

Maar de slecht nieuws show is nog niet voorbij. Die wegwerpwattenschijfjes zijn vaak gemaakt van katoen, waarbij er ook nog eens vaak pesticiden gebruikt worden. En die smeren wij dan via dat wattenschijfje… op ons gezicht. Ook het watergebruik voor de productie van al dat wegwerpspul loopt hoog op. En dan gaat dat schijfje na amper één keer gebruiken de vuilbak in. 

1452 keer jammer. Per jaar.

De Zero Waste Oplossing: wasbare wattenschijfjes

Maar niet getreurd, dit wegwerpprobleem kan je opvallend snel oplossen. 

  • Stap 1: Je schaft wasbare wattenschijfjes aan. 
  • Stap 2: Je gebruikt ze bij je dagelijkse gezichtsverzorging. 
  • Stap 3: Je wast ze.
  • Stap 4: Je gebruikt ze na de wasbeurt gewoon opnieuw! 

En dat 1452 keer per jaar. 

Even checken:

  • Is je gezicht proper? Ja. 
  • Is de afvalberg hoger? Nee. 
  • Dat voelt toch veel beter, niet?! High five!

Wasbare wattenschijfjes gaan zo’n 300 wasbeurten mee voor je er nieuwe nodig hebt. Je komt dus wel even toe met je aankoop.

Hola pola

Hola pola, hoor ik je bedenkelijk vragen. Als ik herbruikbare wattenschijfjes kies, dan zijn die toch ook van katoen gemaakt en dan gebruik ik toch ook water om ze te wassen. Hoe zit dat dan? Is dat dan een goed plan? Het antwoord op die vraag is… ja! Je kan voor bio-katoen kiezen én zelfs als jij je wattenschijfjes 300 keer wast, dan weegt qua waterverbruik nog steeds niet op tegen het water dat er nodig is om al die wegwerpexemplaren steeds opnieuw te produceren.

Waar wacht je op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerpscheermesje wordt safety razor

Komt het zonnetje eindelijk weer piepen? Snel even de douche in en hopsa, die benen zijn weer glad geschoren om ten volle van die zonnestralen te genieten. Maar scheer je met een plastic scheermesje dat je gemiddeld om de 5 tot 7 scheerbeurten moet vervangen en voel je aan je linkerteentje dat je toch dringend eens iets moet doen aan die wegwerpgewoonte? Kudzu weet raad: do the zero waste swap!

Meer lezen

Zero Waste Swap: ijsjes uit de supermarkt worden zelfgemaakte ijsjes

Het zonnetje is er! Dat betekent natuurlijk maar één ding. Ijsjestijd!!!

Maar heb jij het al meegemaakt, dat je enthousiast de diepvries opentrok om jezelf (en misschien ook je kroost, maar toch vooral jezelf) te verwennen met een lekker ijsje, om dan te merken dat je er geen meer in huis hebt? Teleurstelling alom.

Maar. Wat als je dubbel plezier kan hebben in plaats van die teleurstelling? Wat als je… zelf ijsjes kon maken?! Geef toe, het is de droom van elk kind. Dan heb ik nu goed nieuws voor jouw innerlijke kind: dat hoeft geen droom te blijven!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques