Zero Waste Swap: wattenschijfje wordt wasbaar

29-04-2022 - Saar Vangeel

Tel even met me mee. 365 dagen in een jaar. Dat zijn 365 dagen om je gezicht te reinigen. Oké, je slaat wel eens een dag over. Die zieke dag in bed en geen energie om eruit te komen. Of op 1 januari, wie doet er dan de moeite om op te staan en uren voor de spiegel te staan na het gefeest? Maar die 363 andere dagen wil je natuurlijk wel fris voor de dag komen. 

‘s Morgens gezicht reinigen, wattenschijfje. Crème aanbrengen, wattenschijfje. Misschien ben je iemand die zich graag schminkt. ‘s Avonds weer die schmink eraf halen, dat doe je natuurlijk met een wattenschijfje. Misschien nog een nachtcrème aanbrengen voor je onder de dekens kruipt, wattenschijfje. Dat zijn dan al 4 wattenschijfjes maal die 363 dagen. Omgerekend gebruik je dan, hou je even vast, 1452 wattenschijfjes per jaar. Je gebruikt ze maar één keer en dan belanden ze in de vuilbak.

1452. Dat moet ik toch even laten bezinken.

Maar de slecht nieuws show is nog niet voorbij. Die wegwerpwattenschijfjes zijn vaak gemaakt van katoen, waarbij er ook nog eens vaak pesticiden gebruikt worden. En die smeren wij dan via dat wattenschijfje… op ons gezicht. Ook het watergebruik voor de productie van al dat wegwerpspul loopt hoog op. En dan gaat dat schijfje na amper één keer gebruiken de vuilbak in. 

1452 keer jammer. Per jaar.

De Zero Waste Oplossing: wasbare wattenschijfjes

Maar niet getreurd, dit wegwerpprobleem kan je opvallend snel oplossen. 

  • Stap 1: Je schaft wasbare wattenschijfjes aan. 
  • Stap 2: Je gebruikt ze bij je dagelijkse gezichtsverzorging. 
  • Stap 3: Je wast ze.
  • Stap 4: Je gebruikt ze na de wasbeurt gewoon opnieuw! 

En dat 1452 keer per jaar. 

Even checken:

  • Is je gezicht proper? Ja. 
  • Is de afvalberg hoger? Nee. 
  • Dat voelt toch veel beter, niet?! High five!

Wasbare wattenschijfjes gaan zo’n 300 wasbeurten mee voor je er nieuwe nodig hebt. Je komt dus wel even toe met je aankoop.

Hola pola

Hola pola, hoor ik je bedenkelijk vragen. Als ik herbruikbare wattenschijfjes kies, dan zijn die toch ook van katoen gemaakt en dan gebruik ik toch ook water om ze te wassen. Hoe zit dat dan? Is dat dan een goed plan? Het antwoord op die vraag is… ja! Je kan voor bio-katoen kiezen én zelfs als jij je wattenschijfjes 300 keer wast, dan weegt qua waterverbruik nog steeds niet op tegen het water dat er nodig is om al die wegwerpexemplaren steeds opnieuw te produceren.

Waar wacht je op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques