Zero Waste Swap: wattenschijfje wordt wasbaar
Tel even met me mee. 365 dagen in een jaar. Dat zijn 365 dagen om je gezicht te reinigen. Oké, je slaat wel eens een dag over. Die zieke dag in bed en geen energie om eruit te komen. Of op 1 januari, wie doet er dan de moeite om op te staan en uren voor de spiegel te staan na het gefeest? Maar die 363 andere dagen wil je natuurlijk wel fris voor de dag komen.
‘s Morgens gezicht reinigen, wattenschijfje. Crème aanbrengen, wattenschijfje. Misschien ben je iemand die zich graag schminkt. ‘s Avonds weer die schmink eraf halen, dat doe je natuurlijk met een wattenschijfje. Misschien nog een nachtcrème aanbrengen voor je onder de dekens kruipt, wattenschijfje. Dat zijn dan al 4 wattenschijfjes maal die 363 dagen. Omgerekend gebruik je dan, hou je even vast, 1452 wattenschijfjes per jaar. Je gebruikt ze maar één keer en dan belanden ze in de vuilbak.
1452. Dat moet ik toch even laten bezinken.
Maar de slecht nieuws show is nog niet voorbij. Die wegwerpwattenschijfjes zijn vaak gemaakt van katoen, waarbij er ook nog eens vaak pesticiden gebruikt worden. En die smeren wij dan via dat wattenschijfje… op ons gezicht. Ook het watergebruik voor de productie van al dat wegwerpspul loopt hoog op. En dan gaat dat schijfje na amper één keer gebruiken de vuilbak in.
1452 keer jammer. Per jaar.
De Zero Waste Oplossing: wasbare wattenschijfjes
Maar niet getreurd, dit wegwerpprobleem kan je opvallend snel oplossen.
- Stap 1: Je schaft wasbare wattenschijfjes aan.
- Stap 2: Je gebruikt ze bij je dagelijkse gezichtsverzorging.
- Stap 3: Je wast ze.
- Stap 4: Je gebruikt ze na de wasbeurt gewoon opnieuw!
En dat 1452 keer per jaar.
Even checken:
- Is je gezicht proper? Ja.
- Is de afvalberg hoger? Nee.
- Dat voelt toch veel beter, niet?! High five!
Wasbare wattenschijfjes gaan zo’n 300 wasbeurten mee voor je er nieuwe nodig hebt. Je komt dus wel even toe met je aankoop.
Hola pola
Hola pola, hoor ik je bedenkelijk vragen. Als ik herbruikbare wattenschijfjes kies, dan zijn die toch ook van katoen gemaakt en dan gebruik ik toch ook water om ze te wassen. Hoe zit dat dan? Is dat dan een goed plan? Het antwoord op die vraag is… ja! Je kan voor bio-katoen kiezen én zelfs als jij je wattenschijfjes 300 keer wast, dan weegt qua waterverbruik nog steeds niet op tegen het water dat er nodig is om al die wegwerpexemplaren steeds opnieuw te produceren.
Waar wacht je op? Do the swap!

Saar Vangeel (GreenKit)
Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be
Recente blogposts
Review: de Greenpan pannenkoekenpan - PFAS-vrij bakken + een recept met ei (maar niet voor gewone pannenkoeken!!) en zonder ei
Bij Kudzu vind je al langer dan vandaag potjes en pannetjes van het merk Greenpan. Sinds kort ben ikzelf de blije eigenares van een Greenpan pannenkoekenpan. Net als alle andere potten en pannen van het merk is het een PFAS-vrije pan waarmee je lekker gezond kan bakken.
Meer lezenWasbare tampons als veilig en duurzaam alternatief
Misschien zag je het al in onze webshop? We hebben ons assortiment menstruatieproducten recent uitgebreid. Omdat dit voor ons een hot en belangrijk topic is maar ook om jullie zo ruim mogelijk de verschillende opties aan te bieden.
Meer lezenNaar buiten aan tafel: tips om de tafel buiten te dekken
De zomer is niet alleen het perfecte seizoen om meer buiten te spelen, maar ook om buiten te tafelen. Een gezellig dinertje met z’n tweetjes op het terras of een barbecue met vrienden en familie in de tuin? De juiste producten kunnen het (eco) verschil maken. Wij verzamelden de mooiste eyecatchers om je tafel buiten te dekken met duurzame, kwalitatieve producten.
Meer lezen