Zero Waste Swap: wattenstaafje wordt herbruikbaar

28-04-2022 - Saar Vangeel

Zero Waste Swap: wattenstaafje wordt herbruikbaar

Eén van de opvallendste wegwerpproducten in de badkamer zijn toch wel de wattenstaafjes. Oortjes in, even draaien, vuilbak in. Dat zijn - wat ?! - 3 seconden? Vaak zijn die stokjes gemaakt van plastic. Gemiddeld jagen we er jaarlijks per persoon een honderdtal van die dingetjes door. Gelukkig is er ondertussen sinds 2021 in Europa wel een verbod op plastic wegwerpproducten. Dat betekent dat er geen plastic oorstaafjes meer geproduceerd mogen worden. Dat is alvast goed nieuws! De laatste restjes van vorige producties zullen misschien nog opgebruikt worden, maar er komt gelukkig geen nieuwe stroom plastic stokjes meer uit de machine. 

Er zijn wattenstaafjes met houten stokjes, of van bamboe. Dat is alvast veel beter dan die plastic stokjes. Maar zou het niet nog heel wat beter kunnen? Zouden we niet nog méér kunnen doen en niet enkel voor de kus van de juf gaan, maar ook echt voluit voor die bank vooruit? 

Ja, dat kan. En Kudzu zet je graag mee op weg!

De laatste keer

Kudzu zou niets liever doen dan samen met jou voor eens en altijd een einde maken aan dat wegwerpgedrag van ons! En ze hebben er ook de tools voor. Letterlijk dan. Want op Kudzu vind je Oriculi of LastSwab. Dat zijn, ja hoor, herbruikbare wattenstaafjes. Het is gemaakt van bpa-vrij plastic met thermoplastisch rubber als ‘watje’. 

Oké, sommigen vinden het eventjes wat gek. Je moet even je mindset veranderen nadat je tig keer zonder nadenken zo’n wegwerpstokje in de vuilbak hebt gemikt en het nu plots anders moet aanpakken. Maar het is eigenlijk een makkelijke stap voorwaarts om afval te vermijden. Als je een herbruikbare versie 36 keer gebruikt, dan slaat de weegschaal van je carbon voetafdruk al om in je voordeel ten opzichte van wegwerp. Maar geloof me, je herbruikbare wattenstaafje gaat veel langer mee, maar liefst zo’n 1000 keer. Dan is je voetafdruk telkens nóg wat kleiner door elke extra draai na die 36e! Het voordeel ten opzichte van wegwerp is dus heel duidelijk.

En eerlijk? Zo moeilijk is de aanpassing nu ook weer niet. Het enige wat je moet doen is je herbruikbare wattenstaafje proper maken. Een beetje water en wat zeep en je herbruikbare wattenstaafje glimt weer als tevoren!

Een kleurrijke boel

En ja, hoor, er is aan alles gedacht! Geen zin om je herbruikbare wattenstaafje met je gezinsleden te delen? Dat begrijpen we maar al te goed! Kies allemaal je eigen kleurtje en er is nooit verwarring over welk stokje nu weer van wie is. Of je kan ook voor een beukenhouten versie gaan. Zelfs aan de allerkleinsten is gedacht: zo bestaat er een versie met een dikker stukje aan het ‘watje’, zodat je als ouder zeker niet te diep in een kinderoortje kan gaan. Safety first.

Waar wacht je nog op?! Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Van bellenblazen tot zwemluiers: de musthaves voor buiten spelen en op reis

Haaa, de zomer! Het seizoen bij uitstek om te reizen én om (nog) meer buiten te zijn. Grijp jij ook elke kans om naar buiten te gaan? Wij hebben enkele tips verzameld die onderweg zijn en buiten spelen nog leuker maken. Voor jong en minder jong, van ecologisch buitenspeelgoed tot handige spullen voor je dagje buiten.

 

Meer lezen

Van anti-tekenspray tot natuurlijke zonnecrème: 15 tips om je huid te beschermen tijdens de zomer

Tijdens de zomermaanden heeft onze huid het hard te verduren. Beestjes die bijten, de (buitenlandse ;-)) zon die zich laat zien, wondjes die we oplopen tijdens avonturen met blote benen en armen, …  Trek je eropuit en wil je je huid beschermen? We maken je graag wegwijs in een selectie natuurlijke huidproducten om je huid te beschermen zonder zorgen.

Meer lezen

Festival hacks: De beste ecologische tips om de hele zomer te feesten

Festivals zijn geweldige evenementen om te genieten van muziek, kunst en samenzijn met vrienden. Maar helaas kunnen ze ook een grote impact hebben op het milieu. Van plastic bekers tot wegwerpservies, de afvalbergen kunnen enorm zijn.

Gelukkig zijn er steeds meer ecologische en herbruikbare alternatieven beschikbaar die je kunt meenemen naar een festival om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Hier zijn enkele must-haves voor een duurzaam festivalbezoek.

 

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques