Zero Waste Swap: wattenstaafje wordt herbruikbaar

28-04-2022 - Saar Vangeel

Zero Waste Swap: wattenstaafje wordt herbruikbaar

Eén van de opvallendste wegwerpproducten in de badkamer zijn toch wel de wattenstaafjes. Oortjes in, even draaien, vuilbak in. Dat zijn - wat ?! - 3 seconden? Vaak zijn die stokjes gemaakt van plastic. Gemiddeld jagen we er jaarlijks per persoon een honderdtal van die dingetjes door. Gelukkig is er ondertussen sinds 2021 in Europa wel een verbod op plastic wegwerpproducten. Dat betekent dat er geen plastic oorstaafjes meer geproduceerd mogen worden. Dat is alvast goed nieuws! De laatste restjes van vorige producties zullen misschien nog opgebruikt worden, maar er komt gelukkig geen nieuwe stroom plastic stokjes meer uit de machine. 

Er zijn wattenstaafjes met houten stokjes, of van bamboe. Dat is alvast veel beter dan die plastic stokjes. Maar zou het niet nog heel wat beter kunnen? Zouden we niet nog méér kunnen doen en niet enkel voor de kus van de juf gaan, maar ook echt voluit voor die bank vooruit? 

Ja, dat kan. En Kudzu zet je graag mee op weg!

De laatste keer

Kudzu zou niets liever doen dan samen met jou voor eens en altijd een einde maken aan dat wegwerpgedrag van ons! En ze hebben er ook de tools voor. Letterlijk dan. Want op Kudzu vind je Oriculi of LastSwab. Dat zijn, ja hoor, herbruikbare wattenstaafjes. Het is gemaakt van bpa-vrij plastic met thermoplastisch rubber als ‘watje’. 

Oké, sommigen vinden het eventjes wat gek. Je moet even je mindset veranderen nadat je tig keer zonder nadenken zo’n wegwerpstokje in de vuilbak hebt gemikt en het nu plots anders moet aanpakken. Maar het is eigenlijk een makkelijke stap voorwaarts om afval te vermijden. Als je een herbruikbare versie 36 keer gebruikt, dan slaat de weegschaal van je carbon voetafdruk al om in je voordeel ten opzichte van wegwerp. Maar geloof me, je herbruikbare wattenstaafje gaat veel langer mee, maar liefst zo’n 1000 keer. Dan is je voetafdruk telkens nóg wat kleiner door elke extra draai na die 36e! Het voordeel ten opzichte van wegwerp is dus heel duidelijk.

En eerlijk? Zo moeilijk is de aanpassing nu ook weer niet. Het enige wat je moet doen is je herbruikbare wattenstaafje proper maken. Een beetje water en wat zeep en je herbruikbare wattenstaafje glimt weer als tevoren!

Een kleurrijke boel

En ja, hoor, er is aan alles gedacht! Geen zin om je herbruikbare wattenstaafje met je gezinsleden te delen? Dat begrijpen we maar al te goed! Kies allemaal je eigen kleurtje en er is nooit verwarring over welk stokje nu weer van wie is. Of je kan ook voor een beukenhouten versie gaan. Zelfs aan de allerkleinsten is gedacht: zo bestaat er een versie met een dikker stukje aan het ‘watje’, zodat je als ouder zeker niet te diep in een kinderoortje kan gaan. Safety first.

Waar wacht je nog op?! Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques