Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

29-04-2022 - Saar Vangeel

'Maar wat maakt het uit, dat ik, als enkeling, minder afval produceer? We zijn met zoveel, hoe maak ik dan in mijn ukkie een verschil?’

Wel, jij kan, als vrouw, al heel veel doen. Precies omdát je een vrouw bent.

Want jij en ik veroorzaken, als vrouw, een hele berg afval. We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

10.000 tampons, dat is goed voor 60 kg per vrouw. Dat is wel even slikken, he.

En dan zijn er nog een paar andere lastige kantjes. Tampons slaan ook een aardig budget uit je portemonnee. Daarbovenop kunnen tampons vol schadelijke stoffen zitten zoals ftalaten. Ook zijn ze deels gemaakt van katoen. En wie katoen zegt, zegt vaak ook pesticiden. Je vagina is een van de sterkst absorberende delen van het vrouwenlichaam. Daar heb je liever geen rommel in de buurt…

Vergeet ook niet dat er heel wat water en energie kruipt in het maken van die tampons. Die jij als vrouw dan maar heel eventjes kan gebruiken voor je ze weer moet weggooien. Om alle vrouwen die tampons gebruiken te voorzien van al dit materiaal, komen we dan ook nog eens aan een CO2-uitstoot van 245.000 ton per jaar.

Dat is geen mooi rekensommetje.

Dat kan duurzamer, veiliger en goedkoper

Maar er is ook goed nieuws. Jij kan écht iets aan dit probleem doen. Want er is een alternatief. En dat is… tromgeroffel… de menstruatiecup! Hoe zit dat dan precies? Aha, zet je even neer met een kopje lekkere thee, hier komt ie…

Je bespaart alvast een hele berg afval met zo’n menstruatiecup. In plaats van elke dag van je menstruatie een hoopje tampons in de vuilbak te moeten gooien, kan je een menstruatiecup 5 tot zelfs 15 jaar gebruiken. Eén menstruatiecup! Tel eens uit hoeveel afval dat bespaart?! Dat is… wacht even, 10.000 tampons min… euhm… dat komt erop neer dat jij door één menstruatiecup te gebruiken 99% minder afval hebt dan wanneer je wegwerp zou gebruiken! Dat is toch wel straf, niet?! Als 1 op de 5 vrouwen dus voor een menstruatiecup kiest, verminderen we het afval in Europa met bijna 100.000 ton per jaar. Van girl power gesproken!

En er zijn nog voordelen. Menstruatiecups stellen je lijf niet bloot aan plastics, synthetische geurstoffen, ftalaten zoals bisphenol A en bisphenol S, gebromeerde vlamvertragers en bleekmiddel. En dat is een goede zaak. Voor wie deze termen niet kent: dat is grotendeels Latijn voor ‘vanalles dat ik liever niet in mijn lijf wil’. 

En wist je dat het gebruiken van een menstruatiecup je op het einde van de rit zelf 4.400 euro zou besparen? Dat is natuurlijk ook heel erg mooi meegenomen. Heb je eindelijk een budget voor wat meer me-time. Massagesalon, here I come. Maandelijks!

Waar wacht je op? Do the swap!

Benieuwd naar waar de cijfers en info uit dit artikel vandaan kwamen? Ga zeker eens lezen op:

https://www.wecf.org/nl/wp-content/uploads/2020/05/gifvrijongesteld.pdf

https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/uitgelichte-producten/maandverband-en-tampons/

https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/uitgelichte-producten/maandverband-en-tampons/

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerpscheermesje wordt safety razor

Komt het zonnetje eindelijk weer piepen? Snel even de douche in en hopsa, die benen zijn weer glad geschoren om ten volle van die zonnestralen te genieten. Maar scheer je met een plastic scheermesje dat je gemiddeld om de 5 tot 7 scheerbeurten moet vervangen en voel je aan je linkerteentje dat je toch dringend eens iets moet doen aan die wegwerpgewoonte? Kudzu weet raad: do the zero waste swap!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques