Zero Waste Talk - Deel 4: Afvalvrije lichaamsverzorging, of: wees proper op uw eigen, maar was u met mate.

06-06-2017 - Helga Geudens

Zero waste is een levensstijl die minimalisme omarmt. Het gaat om je vuilbak niet langer volstouwen met overbodige verpakkingen, het spaarzaam omgaan met energie en grondstoffen en een zorgzaamheid voor het leefmilieu tot in de diepste hoekjes van je living en leven. Klinkt moeilijk? Is het niet! We nemen je graag mee op de grote, prettige, haalbare en voordelige zero waste trip van weigeren, verminderen, hergebruiken, recyclen en composteren, de 5 basisprincipes van afvalvrij leven. Voor deze gelegenheid mesten we de badkamerkasten uit en hervullen we ze - met mate! - met producten die geen gram afval nalaten en die ook nog eens goed zijn voor lijf en leden!

Maar! Voor we de badkamerkasten induiken een boodschap van algemeen nut: wees proper op uw eigen, maar was u met mate! Het is wetenschappelijk bewezen: je om de 2 à 3 dagen wassen is een pak gezonder dan elke dag. Voor je lichaam, in de eerste plaats. De huid is ons grootste orgaan dat het meest wordt blootgesteld aan bacteriën. Gelukkig is ons lichaam bijzonder pienter en bevat onze huid van nature oliën en goede bacteriën die je tegen de slechte jongens beschermen. Om die goede bacteriën hun werk te laten doen, moet je ze echter wel met zachtheid en respect behandelen. Of: exit dagelijkse douchebeurt, tschüss heet water, adieu niet-natuurlijke zepen. Niet alleen je lichaam zal je dankbaar zijn, ook je portemonnee (minder douchen = minder energie- en waterverbruik) én natuurlijk het milieu. Voel je je toch smerig, sport je elke dag of heb je een fysieke job? Met een washandje gezicht, oksels, voeten en intieme delen wassen doet je weer helemaal fris en fruitig voor de dag komen. 

Om al die bespaarde douchetijd nuttig in te vullen, hebben we een volgende klus voor je: het grote (prettige, haalbare en voordelige) onderzoek van de badkamerkasten. Een lenteschoonmaak, als het ware. Dat klinkt als iets grondigs en zo bedoelen we het ook. Bekijk elk verzorgingsproduct eens aandachtig, met als criteria de ingrediënten(synthetische ingrediënten? rode kaart!), de verpakking (niet herbruikbaar of recycleerbaar? rode kaart!) om vervolgens te bedenken hoe je de producten die aardig in het rood gaan op de zero waste schaal kan vervangen door afvalvrij spul. En jawel, daar helpen we je natuurlijk maar al te graag bij. Zero waste is voor ons gewoon feest!

Onmisbaar in de zero waste badkamer is een stuk zeep. En dan denken we meteen aan de biologische wonderzeep van Dr. Bronner. Wonderzeep? Jep. De zeep, op basis van kokosolie en olijfolie, kan gebruikt worden als douchezeep, shampoo (ook voor de hond), badschuim, wasmiddel, babyzeep, reiniging van het kunstgebit en in een verdunde versie als scheerschuim, tandpasta, ademverfrisser, mondspoeling, after shave, wol- en zijdewasmiddel en als middel tegen bladluis. Waarlijk! De zeep is vegan, gecertifieerd biologisch, fairtrade én 100% biologisch afbreekbaar. Voilà, had u nog iets meer nodig in de badkamer? ;-)

Oh ja, als deo kan je de wonderzeep niet gebruiken. Dus daar tippen we graag de solide deo van Lamazuna. Een klein, handig en handgemaakt blokje, bestaande uit uitsluitend natuurlijke, vegan en biologisch gecertificeerde ingrediënten. Niettegenstaande zijn kleine gestalte gaat de deoblok even lang mee als 2 flinke deosticks. Het principe is eenvoudig: je maakt de deo nat, brengt een laagje aan onder de oksels, waarna je nog wel zal zweten, maar dan wel okselfris, dankzij de essentiële, van nature anti-bacteriële oliën van Indische geranium. En nog meer goed nieuws: de deo is verpakt in een recycleerbaar kartonnen doosje, dus afval nihil. Neem je de deo graag mee voor onderweg, dan heeft Lamazuna een handig meeneem opbergpotje voor je, waarin je ook hun andere producten, zoals de shampoobar kan stoppen. De shampoobar is in gebruik vergelijkbaar met de deo, alleen wrijf je die niet onder je oksel (right!), maar over je natte haren. Het kleinood gaat even lang mee als... 2 flessen vloeibare shampoo.

Lamazuna, wij zijn er fan van. Het is het zero waste, ecologisch bedrijfje van de Franse Laëtitia, die in 2010 weg wou van de wegwerpverzorgingsproducten. Ze startte met herbruikbare wattenschijfjes en zie nu, inmiddels zijn er ook de solide shampoo en deo, herbruikbare oorstokjes, solide tandpasta én tandenborstels van bioplastic met vervangbare koppen. En voor wie denkt bij dat laatste een zero waste lek gevonden te hebben: de gebruikte tandenborstelkoppen verzamelt Lamazuna opnieuw om er weer nieuwe van te maken. Recycle! 

En solide tandpasta? Het ziet eruit als een lolly, het houten stokje incluis, het smaakt niet naar snoep maar naar pepermunt, je wrijft niet je tong maar je natte tandenborstel over de lolly en poetsen maar! Met 1 exemplaar doe je even lang als - je raadt het al - met 2 tubes tandpasta en alweer: no waste, want het houten stokje is nadien composteerbaar en het kartonnen verpakkingsdoosje is helemaal recycleerbaar. 

Heb je het allemaal liever vloeibaar? Dan zijn natuurlijke wasgels in bulk een optie. Je kan ze kopen in verpakkingsarme winkels en sommige natuurvoedingswinkels. Je koopt ze in bidons, giet het thuis over in kleinere verdeelflesjes en als de hele handel erdoor gedraaid is, laat je je bidon opnieuw hervullen. Het vraagt een beetje meer organisatie dan kant-en-klare zero waste producten kopen, maar het is helemaal haalbaar en financieel zeker ook een goede optie.

Of! Je gaat zelf aan de slag natuurlijk. Met een paar basisingrediënten als natriumbicarbonaat, plantaardige oliën/boters  en etherische olie en een goed, praktisch boek als Zeep & Co ben je zo vertrokken. Fun is het sowieso en eens je de basiskneepjes vast hebt, kan je vrijuit gaan freestylen, met geuren, vormen en texturen. 

Rest er nog één basis badkamerproduct: het toiletpapier. Sommige landen en culturen handelen dat klusje helemaal zero waste af met hand en water. Herbruik- en wasbare katoenen doeken zijn ook een optie, maar hé, laten we daar nog even een oogje dichtknijpen: 100% gerecycleerd en ongebleekt toiletpapier is ook al niet onaardig.

Oh ja, nog eentje: composteren, het vijfde zero waste basisprincipe. Je nagels knip je sowieso, je haar misschien ook. Beide kunnen perfect in het compostvat of op de composthoop. Kan je er later lekker je moestuin mee voeden!

Helga Geudens

Helga Geudens

Helga Geudens is groen van geest en zot van schrijven. Ze leeft deeltijds en zero waste in een yurt, waar ze woorden vangt, zin zoekt en zin vindt met de wijsheid van de natuur als kompas.

http://www.helgageudens.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques