Mei Plasticvrij: Zelf verzorgingsproducten maken voor minder plastic

10-05-2019 - Kelly Eeckhaut

Als je aan het ‘plastic-minderen’ bent, zie je snel dat plastic OVERAL is. Je zal ook merken dat het meeste wegwerpplastic binnenkomt langs de keuken.

Maar ook de badkamer zal moeten geloven aan een grondige controle. We hadden het al over vaste shampoo, zero waste tandpasta en tandenborstel, wasbare wattenschijfjes en menstrueren ‘zonder plastic’, maar daarbij stopt het bijlange nog niet.

Welke producten gebruik je zoal in de badkamer? En waarin zitten die verpakt? Jup, meestal is het antwoord “plastic”.

Dan zijn er twee opties: je gaat op zoek naar verzorgingsproducten die niet of met zo weinig mogelijk plastic verpakt zijn, of je gaat zelf verzorgingsproducten maken. Of je combineert natuurlijk beide oplossingen!

Je eigen verzorgingsproducten maken, hoe begin je er eigenlijk aan?

  1. Doe het stap voor stap. Je badkamer hoeft niet van de ene op de andere dag een zero waste paradijs te zijn. Schakel geleidelijk over en zoek stap voor stap naar alternatieven voor je favoriete producten. Denk daarbij ook goed na over wat je nu echt nodig hebt.

  2. Tijd om te gaan experimenteren! Heb je recepten nodig? Google of neem er een boek bij. Laat je ook inspireren door de ingrediëntenlijst van natuurlijke cosmeticaproducten.

  3. Koop kwalitatieve ingrediënten, zoals koudgeperste oliën en 100% natuurlijke etherische oliën. Zo maak je producten die het beste voorhebben met je huid - het grootste orgaan van het menselijke lichaam, dus het is maar logisch dat je er zorg voor draagt, nietwaar?

Je eigen cosmetica maken met natuurlijke ingrediënten, dat doe je niet enkel om minder plastic in je badkamer te brengen. Het is ook gewoon zo leuk om te experimenteren met natuurlijke ingrediënten, en misschien zelfs met wat er in je keuken staat of in je tuin groeit. En het is nog gezond ook!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Milieubewust feesten

Een witte kerst, dat hoeft niet per se voor mij. Een groene kerst? Graag! De eindejaarsperiode kan dan wel een fijne, warme periode zijn, maar het is er ook een waarbij het milieu kreunt onder het gewicht van al dat eten en al die cadeaus. Hoe kan je gezellig maar ook milieubewust feesten? Ik geef graag wat tips!

Meer lezen

Rhassoul Kleipoeder

Rhassoul is ook gekend als Ghassoul. Het is een unieke Marokkaanse kleisoort van vulkanische oorsprong uit het Atlasgebergte. Deze klei is onmisbaar in de hamam traditie. Rhassoul klei wordt gebruikt als gezichts-en haarmasker. Het heeft een reinigende en ontvettende werking zonder de huid of het haar uit te drogen. Omdat het zo zacht is hebben alle huidtypes er baat bij.

Meer lezen

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques