Mei Plasticvrij: Zelf verzorgingsproducten maken voor minder plastic

09-05-2020 - Kelly Eeckhaut

Als je aan het ‘plastic-minderen’ bent, zie je snel dat plastic OVERAL is. Je zal ook merken dat het meeste wegwerpplastic binnenkomt langs de keuken.

Maar ook de badkamer zal moeten geloven aan een grondige controle. We hadden het al over vaste shampoo, zero waste tandpasta en tandenborstel, wasbare wattenschijfjes en menstrueren ‘zonder plastic’, maar daarbij stopt het bijlange nog niet.

Welke producten gebruik je zoal in de badkamer? En waarin zitten die verpakt? Jup, meestal is het antwoord “plastic”.

Dan zijn er twee opties: je gaat op zoek naar verzorgingsproducten die niet of met zo weinig mogelijk plastic verpakt zijn, of je gaat zelf verzorgingsproducten maken. Of je combineert natuurlijk beide oplossingen!

Je eigen verzorgingsproducten maken, hoe begin je er eigenlijk aan?

  1. Doe het stap voor stap. Je badkamer hoeft niet van de ene op de andere dag een zero waste paradijs te zijn. Schakel geleidelijk over en zoek stap voor stap naar alternatieven voor je favoriete producten. Denk daarbij ook goed na over wat je nu echt nodig hebt.

  2. Tijd om te gaan experimenteren! Heb je recepten nodig? Google of neem er een boek bij. Laat je ook inspireren door de ingrediëntenlijst van natuurlijke cosmeticaproducten.

  3. Koop kwalitatieve ingrediënten, zoals koudgeperste oliën en 100% natuurlijke etherische oliën. Zo maak je producten die het beste voorhebben met je huid - het grootste orgaan van het menselijke lichaam, dus het is maar logisch dat je er zorg voor draagt, nietwaar?

Je eigen cosmetica maken met natuurlijke ingrediënten, dat doe je niet enkel om minder plastic in je badkamer te brengen. Het is ook gewoon zo leuk om te experimenteren met natuurlijke ingrediënten, en misschien zelfs met wat er in je keuken staat of in je tuin groeit. En het is nog gezond ook!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wattenschijfje wordt wasbaar

Tel even met me mee. 365 dagen in een jaar. Dat zijn 365 dagen om je gezicht te reinigen. Oké, je slaat wel eens een dag over. Die zieke dag in bed en geen energie om eruit te komen. Of op 1 januari, wie doet er dan de moeite om op te staan en uren voor de spiegel te staan na het gefeest? Maar die 363 andere dagen wil je natuurlijk wel fris voor de dag komen. 

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerpscheermesje wordt safety razor

Komt het zonnetje eindelijk weer piepen? Snel even de douche in en hopsa, die benen zijn weer glad geschoren om ten volle van die zonnestralen te genieten. Maar scheer je met een plastic scheermesje dat je gemiddeld om de 5 tot 7 scheerbeurten moet vervangen en voel je aan je linkerteentje dat je toch dringend eens iets moet doen aan die wegwerpgewoonte? Kudzu weet raad: do the zero waste swap!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques