Mei Plasticvrij: Tandenborstels voor wie minder plastic wil

04-05-2021 - Kelly Eeckhaut

We poetsen allemaal onze tanden. Dat betekent ook: we gooien allemaal elk jaar meerdere tandenborstels in de vuilbak. Dat moet beter kunnen. Meer nog: dat kan ook gewoon beter. Wacht, ik zet het even allemaal op een rijtje.

100% plasticvrij?

Nou, dat blijft een moeilijke. Veel merken zetten zich in om het aandeel plastic van hun tandenborstels danig te reduceren. Maar die borstelkopjes, daar sluipt nog altijd gemakkelijk wat plastic in, in de vorm van nylon haartjes. Bij Kudzu vind je vier merken:

  • Humble Brush: een bamboe tandenborstel met nylon6-haartjes. Het bamboe gedeelte kan je composteren of hergebruiken op een creatieve manier, de nylon6-haartjes kan je verwijderen met een pincet om ze te sorteren bij het huishoudafval. Da’s al heel wat minder plastic dan bij een conventionele tandenborstel! Naast tandenborstels heeft The Humble Co. interdentale ragers voor de moeilijk(ere) bereikbare plaatsen.
  • Hydrophil: een bamboe tandenborstel met haartjes van bioplastic uit castorolie. Het bamboe gedeelte kan je composteren of hergebruiken op een creatieve manier, de haartjes kunnen helaas niet gecomposteerd worden. Deze kan je verwijderen met een pincet om ze te sorteren bij het huishoudafval.
  • Kost Kamm: tandenborstels die 100% composteerbaar zijn, want de houder is gemaakt van FSC-beukenhout en de haartjes zijn van varkens- of dassenhaar. Niet vegan, dus, en misschien vind je het idee maar niets, maar het is een volledig composteerbare optie. Voor elk wat wils, hé!
  • Lamazuna: tandenborstels uit bioplastic (70% castorolie en 30% plastic) mét vervangbare kopjes. Die haartjes bestaan ook uit nylon en de volledige kopjes kan je na gebruik aan Lamazuna bezorgen om nog eens te recycleren. En zo is de cirkel rond!

Al deze tandenborstels zijn er trouwens niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kindermondjes!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques