Mei Plasticvrij: Tandenborstels voor wie minder plastic wil

07-05-2020 - Kelly Eeckhaut

We poetsen allemaal onze tanden. Dat betekent ook: we gooien allemaal elk jaar meerdere tandenborstels in de vuilbak. Dat moet beter kunnen. Meer nog: dat kan ook gewoon beter. Wacht, ik zet het even allemaal op een rijtje.

100% plasticvrij?

Nou, dat blijft een moeilijke. Veel merken zetten zich in om het aandeel plastic van hun tandenborstels danig te reduceren. Maar die borstelkopjes, daar sluipt nog altijd gemakkelijk wat plastic in, in de vorm van nylon haartjes. Bij Kudzu vind je drie merken

  • Humble Brush: een bamboe tandenborstel met nylon6-haartjes. Het bamboe gedeelte kan je composteren of hergebruiken op een creatieve manier, de nylon6-haartjes kan je verwijderen met een pincet om ze te sorteren bij het huishoudafval. Da’s al heel wat minder plastic dan bij een conventionele tandenborstel! Naast tandenborstels heeft The Humble Co. interdentale ragers voor de moeilijk(ere) bereikbare plaatsen.
  • Kost Kamm: tandenborstels die 100% composteerbaar zijn, want de houder is gemaakt van FSC-beukenhout en de haartjes zijn van varkens- of dassenhaar. Niet vegan, dus, en misschien vind je het idee maar niets, maar het is dus een optie. Voor elk wat wils, hé!
  • Lamazuna: tandenborstels uit bioplastic (70% castorolie en 30% plastic) mét vervangbare kopjes. Die haartjes bestaan ook uit nylon en de volledige kopjes kan je na gebruik aan Lamazuna bezorgen om nog eens te recycleren. En zo is de cirkel rond!

Al deze tandenborstels zijn er trouwens niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kindermondjes!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Kudzu levert in de kerstperiode aan huis!

Vanaf 9 december gaat Sofie van Parfie elke woensdag de baan op om de pakjes van Kudzu feestelijk en ecologisch aan huis te leveren in Brugge. 

Hiervoor wordt onze bakfiets vrolijk aangekleed en kruipt Sofie in haar kerstpak. Ze levert met veel plezier de Kudzu-kerstpakjes aan huis.

De leveringen gebeuren tussen 17u en 20u en in de regio 8000, 8200 en 8310.

Meer lezen

Zero waste haarkleuring? Verf het met henna brownies!

Wil je stralende lokken, eventuele grijze haren bedekken of gewoon je haardos een andere tint geven - maar dan zonder de (ongezonde) haarkleuring uit plastic zakjes te gebruiken? Maak dan kennis met de henna brownies! Deze blokjes zijn niet om op te eten, maar je kunt er je haar mee kleuren én verzorgen.

Meer lezen

7 tips voor een vlottere ochtendspits

Waar vrijheid en nonchalance gewoonlijk hoogtij vieren tijdens de vakantiemaanden, moet aan de start van een nieuw schooljaar net de routine opnieuw gevonden worden. Iedereen moet terug op tijd de deur uit, liefst met een volle maag. Hoe kun je de ochtendspits wat vlotter laten verlopen? 7 tips op een rijtje! 

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques