Mei Plasticvrij: Tandenborstels voor wie minder plastic wil

07-05-2019 - Kelly Eeckhaut

We poetsen allemaal onze tanden. Dat betekent ook: we gooien allemaal elk jaar meerdere tandenborstels in de vuilbak. Dat moet beter kunnen. Meer nog: dat kan ook gewoon beter. Wacht, ik zet het even allemaal op een rijtje.

100% plasticvrij?

Nou, dat blijft een moeilijke. Veel merken zetten zich in om het aandeel plastic van hun tandenborstels danig te reduceren. Maar die borstelkopjes, daar sluipt nog altijd gemakkelijk wat plastic in, in de vorm van nylon haartjes. Bij Kudzu vind je drie merken

  • Humble Brush: een bamboe tandenborstel met nylon6-haartjes. Het bamboe gedeelte kan je composteren of hergebruiken op een creatieve manier, de nylon6-haartjes kan je verwijderen met een pincet om ze te sorteren bij het huishoudafval. Da’s al heel wat minder plastic dan bij een conventionele tandenborstel!  
  • Kost Kamm: tandenborstels die 100% composteerbaar zijn, want de houder is gemaakt van FSC-beukenhout en de haartjes zijn van varkens- of dassenhaar. Niet vegan, dus, en misschien vind je het idee maar niets, maar het is dus een optie. Voor elk wat wils, hé!
  • Lamazuna: tandenborstels uit bioplastic (70% castorolie en 30% plastic) mét vervangbare kopjes. Die haartjes bestaan ook uit nylon en de volledige kopjes kan je na gebruik aan Lamazuna bezorgen om nog eens te recycleren. En zo is de cirkel rond!

Al deze tandenborstels zijn er trouwens niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kindermondjes!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Milieubewust feesten

Een witte kerst, dat hoeft niet per se voor mij. Een groene kerst? Graag! De eindejaarsperiode kan dan wel een fijne, warme periode zijn, maar het is er ook een waarbij het milieu kreunt onder het gewicht van al dat eten en al die cadeaus. Hoe kan je gezellig maar ook milieubewust feesten? Ik geef graag wat tips!

Meer lezen

Rhassoul Kleipoeder

Rhassoul is ook gekend als Ghassoul. Het is een unieke Marokkaanse kleisoort van vulkanische oorsprong uit het Atlasgebergte. Deze klei is onmisbaar in de hamam traditie. Rhassoul klei wordt gebruikt als gezichts-en haarmasker. Het heeft een reinigende en ontvettende werking zonder de huid of het haar uit te drogen. Omdat het zo zacht is hebben alle huidtypes er baat bij.

Meer lezen

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques