Mei Plasticvrij: Tandenborstels voor wie minder plastic wil

04-05-2021 - Kelly Eeckhaut

We poetsen allemaal onze tanden. Dat betekent ook: we gooien allemaal elk jaar meerdere tandenborstels in de vuilbak. Dat moet beter kunnen. Meer nog: dat kan ook gewoon beter. Wacht, ik zet het even allemaal op een rijtje.

100% plasticvrij?

Nou, dat blijft een moeilijke. Veel merken zetten zich in om het aandeel plastic van hun tandenborstels danig te reduceren. Maar die borstelkopjes, daar sluipt nog altijd gemakkelijk wat plastic in, in de vorm van nylon haartjes. Bij Kudzu vind je vier merken:

  • Humble Brush: een bamboe tandenborstel met nylon6-haartjes. Het bamboe gedeelte kan je composteren of hergebruiken op een creatieve manier, de nylon6-haartjes kan je verwijderen met een pincet om ze te sorteren bij het huishoudafval. Da’s al heel wat minder plastic dan bij een conventionele tandenborstel! Naast tandenborstels heeft The Humble Co. interdentale ragers voor de moeilijk(ere) bereikbare plaatsen.
  • Hydrophil: een bamboe tandenborstel met haartjes van bioplastic uit castorolie. Het bamboe gedeelte kan je composteren of hergebruiken op een creatieve manier, de haartjes kunnen helaas niet gecomposteerd worden. Deze kan je verwijderen met een pincet om ze te sorteren bij het huishoudafval.
  • Kost Kamm: tandenborstels die 100% composteerbaar zijn, want de houder is gemaakt van FSC-beukenhout en de haartjes zijn van varkens- of dassenhaar. Niet vegan, dus, en misschien vind je het idee maar niets, maar het is een volledig composteerbare optie. Voor elk wat wils, hé!
  • Lamazuna: tandenborstels uit bioplastic (70% castorolie en 30% plastic) mét vervangbare kopjes. Die haartjes bestaan ook uit nylon en de volledige kopjes kan je na gebruik aan Lamazuna bezorgen om nog eens te recycleren. En zo is de cirkel rond!

Al deze tandenborstels zijn er trouwens niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kindermondjes!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Mei Plasticvrij: Bye bye, tandpastatubes! Zero waste tandpasta for the win!

Tandenpoetsen zonder plastic? Yes, you can! Maar welke alternatieven zijn er nu eigenlijk voor die wegwerptubes? Bij Kudzu vind je een mooi aanbod natuurlijke, verfrissende én (hoera!) plasticvrije tandpasta’s.

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Must-have boeken voor zero waste inspiratie

Wil je graag zero waste door het leven maar zoek je nog inspiratie? Heb je de eerste stappen al gezet en heb je het gevoel dat je nog wat hulp kan gebruiken? We geven graag een overzicht van inspirerende boeken die je de goede weg op helpen!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Nooit meer oorstokjes weggooien? Hallo, oriculi!

Wil je Mei Plasticvrij klein beginnen? Verwelkom dan een oorstokje in je leven!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques