Zero Waste Swap: plastic deodorant wordt kartonnen deostick

27-04-2022 - Saar Vangeel

Zero Waste Swap: plastic deodorant wordt kartonnen deostick

Weet jij het nog? Een 25-tal jaar geleden werden we plots op het gat in de ozonlaag gewezen. En waar dat dan aan lag. Dat bleek onder andere aan onze spuitbussen deodorant te liggen, door de chloorfluorkoolwaterstoffen die erin zaten. Toen ging er dus al een belletje rinkelen dat we met z’n allen beter een alternatieve manier zouden zoeken om onze oksels een lekker geurtje te geven want hoe we het tot dan deden, was duidelijk geen goed plan.

Die chloorfluorkoolwaterstoffen gingen er gelukkig uit. Net als uit onze koelkasten, die dapper meededen aan het verspreiden van die gassen. Weg ermee. En als er dan toch naar een alternatief gezocht moet worden, waarom dan ook niet meteen die wegwerpverpakking van onze deo’s aanpakken? Maar niet alle zero waste swaps liggen voor de hand. Voor sommige items is het een beetje zoeken. Blijkbaar was deodorant er zo eentje, want het is nog maar sinds een paar jaar dat je niet meer naar een plastic verpakking of aluminium verpakking moet grijpen voor okselfrisheid.

Tegenwoordig is die moeilijke zoektocht naar de ideale deo gelukkig definitief ten einde voor de zero waste fans! Want er blijken stiekem hopen oplossingen te zijn om die wegwerpverpakkingen te vermijden. En blijkt dat Kudzu die aanbiedt! Je kan zelfs helemaal uitproberen welke zero waste manier jou het beste ligt. Want er is heel wat keuze…

Fris en fruitig

Een glazen verpakking is een oplossing. Die kan je navullen en achteraf ook mooi weer recycleren. Staat mooi in je badkamer, staat mooi op je ecologische voetafdruk.

Als je je deo wil meenemen als je op stap gaat, dan wil je misschien wel iets dat wat lichter in de hand - en in de handtas - ligt. Geen probleem, ook daar is een zero waste oplossing voor. Dan kan je een deo crème in een metalen doosje meenemen. Bij sommige merken kan je dat doosje zelfs weer vullen met een nieuw blokje solide deodorant als je ‘m helemaal leeggesmeerd hebt. Dus moet je echt niets weggooien! 

Of doe eens zottekes en kies een aluinsteen in een kurken verpakking. Dan kan je een jaartje zero waste fris de deur uit.  Of koop je deo gewoon aan in een kartonnen verpakking! Ja, klinkt eerst wat gek, maar als je erover nadenkt, waarom niet?! Het komt van een hernieuwbare grondstof én is makkelijk te recycleren. Onmiskenbaar een topscore bij zero waste.

De solide deo’s gaan ook lekker lang mee. Want je hebt het pure product in je hand, geen door water verdunde versie. Daardoor ben je met je zero waste levensstijl ook meteen een 2 à 3 maanden zoet met één deostick. En ook hier heb je keuze te over als het op geurtjes aankomt. Zet je even, want er komt een verrassend lange lijst van mogelijkheden aan! Je kan kiezen voor lavendel, kokos, limoen, roos, rozemarijn, sinaasappel, bergamot, mandarijn, citroen, geranium, koriander, munt. Je dacht dat we erdoor waren? Nee, hoor! Eucalyptus, citroengras, pompelmoes, vanille, orchidee, hout, granaatappel, salie, ceder en kamfer! Is dat allemaal maar niks voor jou en wil je liever parfumvrij of heb je een gevoelige huid? Geen enkel probleem. Je ziet het, er is écht iets voor iedereen. Kudzu heeft dé zero waste deo voor jou klaarstaan.

Doe je ding

Voor de rest doe je met die deodorant gewoon wat je altijd al deed. Je smeert ‘m onder je oksels. Bij de ene variant doe je dat door te rollen, bij de andere moet je smeren. De ene moet je even nat maken om ‘m aan te brengen, de andere dan weer niet. Verstuiven, zoals 25 jaar geleden zit er niet meer in. Ze kunnen nu ongetwijfeld die schadelijke gassen vermijden, maar je zou nog steeds een plastic verstuiver nodig hebben. En dat valt niet onder de categorie zero waste!

Wat wel zeker kan is, fris, fruitig én zero waste je dag doorkomen. Dan je er met frisse okseltjes tegenaan gaan! Waar wacht je nog op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Van bellenblazen tot zwemluiers: de musthaves voor buiten spelen en op reis

Haaa, de zomer! Het seizoen bij uitstek om te reizen én om (nog) meer buiten te zijn. Grijp jij ook elke kans om naar buiten te gaan? Wij hebben enkele tips verzameld die onderweg zijn en buiten spelen nog leuker maken. Voor jong en minder jong, van ecologisch buitenspeelgoed tot handige spullen voor je dagje buiten.

 

Meer lezen

Van anti-tekenspray tot natuurlijke zonnecrème: 15 tips om je huid te beschermen tijdens de zomer

Tijdens de zomermaanden heeft onze huid het hard te verduren. Beestjes die bijten, de (buitenlandse ;-)) zon die zich laat zien, wondjes die we oplopen tijdens avonturen met blote benen en armen, …  Trek je eropuit en wil je je huid beschermen? We maken je graag wegwijs in een selectie natuurlijke huidproducten om je huid te beschermen zonder zorgen.

Meer lezen

Festival hacks: De beste ecologische tips om de hele zomer te feesten

Festivals zijn geweldige evenementen om te genieten van muziek, kunst en samenzijn met vrienden. Maar helaas kunnen ze ook een grote impact hebben op het milieu. Van plastic bekers tot wegwerpservies, de afvalbergen kunnen enorm zijn.

Gelukkig zijn er steeds meer ecologische en herbruikbare alternatieven beschikbaar die je kunt meenemen naar een festival om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Hier zijn enkele must-haves voor een duurzaam festivalbezoek.

 

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques