Zero Waste Swap: plastic deodorant wordt kartonnen deostick

27-04-2022 - Saar Vangeel

Zero Waste Swap: plastic deodorant wordt kartonnen deostick

Weet jij het nog? Een 25-tal jaar geleden werden we plots op het gat in de ozonlaag gewezen. En waar dat dan aan lag. Dat bleek onder andere aan onze spuitbussen deodorant te liggen, door de chloorfluorkoolwaterstoffen die erin zaten. Toen ging er dus al een belletje rinkelen dat we met z’n allen beter een alternatieve manier zouden zoeken om onze oksels een lekker geurtje te geven want hoe we het tot dan deden, was duidelijk geen goed plan.

Die chloorfluorkoolwaterstoffen gingen er gelukkig uit. Net als uit onze koelkasten, die dapper meededen aan het verspreiden van die gassen. Weg ermee. En als er dan toch naar een alternatief gezocht moet worden, waarom dan ook niet meteen die wegwerpverpakking van onze deo’s aanpakken? Maar niet alle zero waste swaps liggen voor de hand. Voor sommige items is het een beetje zoeken. Blijkbaar was deodorant er zo eentje, want het is nog maar sinds een paar jaar dat je niet meer naar een plastic verpakking of aluminium verpakking moet grijpen voor okselfrisheid.

Tegenwoordig is die moeilijke zoektocht naar de ideale deo gelukkig definitief ten einde voor de zero waste fans! Want er blijken stiekem hopen oplossingen te zijn om die wegwerpverpakkingen te vermijden. En blijkt dat Kudzu die aanbiedt! Je kan zelfs helemaal uitproberen welke zero waste manier jou het beste ligt. Want er is heel wat keuze…

Fris en fruitig

Een glazen verpakking is een oplossing. Die kan je navullen en achteraf ook mooi weer recycleren. Staat mooi in je badkamer, staat mooi op je ecologische voetafdruk.

Als je je deo wil meenemen als je op stap gaat, dan wil je misschien wel iets dat wat lichter in de hand - en in de handtas - ligt. Geen probleem, ook daar is een zero waste oplossing voor. Dan kan je een deo crème in een metalen doosje meenemen. Bij sommige merken kan je dat doosje zelfs weer vullen met een nieuw blokje solide deodorant als je ‘m helemaal leeggesmeerd hebt. Dus moet je echt niets weggooien! 

Of doe eens zottekes en kies een aluinsteen in een kurken verpakking. Dan kan je een jaartje zero waste fris de deur uit.  Of koop je deo gewoon aan in een kartonnen verpakking! Ja, klinkt eerst wat gek, maar als je erover nadenkt, waarom niet?! Het komt van een hernieuwbare grondstof én is makkelijk te recycleren. Onmiskenbaar een topscore bij zero waste.

De solide deo’s gaan ook lekker lang mee. Want je hebt het pure product in je hand, geen door water verdunde versie. Daardoor ben je met je zero waste levensstijl ook meteen een 2 à 3 maanden zoet met één deostick. En ook hier heb je keuze te over als het op geurtjes aankomt. Zet je even, want er komt een verrassend lange lijst van mogelijkheden aan! Je kan kiezen voor lavendel, kokos, limoen, roos, rozemarijn, sinaasappel, bergamot, mandarijn, citroen, geranium, koriander, munt. Je dacht dat we erdoor waren? Nee, hoor! Eucalyptus, citroengras, pompelmoes, vanille, orchidee, hout, granaatappel, salie, ceder en kamfer! Is dat allemaal maar niks voor jou en wil je liever parfumvrij of heb je een gevoelige huid? Geen enkel probleem. Je ziet het, er is écht iets voor iedereen. Kudzu heeft dé zero waste deo voor jou klaarstaan.

Doe je ding

Voor de rest doe je met die deodorant gewoon wat je altijd al deed. Je smeert ‘m onder je oksels. Bij de ene variant doe je dat door te rollen, bij de andere moet je smeren. De ene moet je even nat maken om ‘m aan te brengen, de andere dan weer niet. Verstuiven, zoals 25 jaar geleden zit er niet meer in. Ze kunnen nu ongetwijfeld die schadelijke gassen vermijden, maar je zou nog steeds een plastic verstuiver nodig hebben. En dat valt niet onder de categorie zero waste!

Wat wel zeker kan is, fris, fruitig én zero waste je dag doorkomen. Dan je er met frisse okseltjes tegenaan gaan! Waar wacht je nog op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques