Huiswerk maken op een eco manier

24-08-2020

Cursusblokken, schriftjes, printpapier, potloden, stiftjes, markers - over papierwaren en schrijfgerei vond je hier (link) al een uitgebreide checklist. Maar daarmee is de kous nog niet af. Op de lijst van noodzakelijk of nuttige schoolwaren staan nog heel wat andere zaken - het ene al hoger op de musthavelijst dan het andere, natuurlijk. Bij deze een checklist voor spulletjes voor op het bureau, zodat zoon of dochter met alle benodigde tools huiswerk kan maken.

  • Ecologische potloden heb je al, maar hoe zit het met gommen? Jup, eco gommen zijn een ding. Ze zijn gemaakt van FSC-rubber of van gerecycleerd rubber. Ze doen minstens even goed wat ‘gewone’ gommen doen. Meer valt er niet over te zeggen.

  • Bij potloden horen ook slijpers. Ecologische varianten daarvan zijn gemaakt van FSC-hout of bamboe. Ook hier: op zich weinig speciaals aan, ze doen gewoon wat ze moeten doen natuurlijk. Pluspunt: ze zijn wel extra mooi met hun naturelle look.

  • Papieren aan elkaar lijmen, kan dat met gezonder gerief? Ja hoor! Kies voor afwasbare, veilige, plantaardige en natuurlijke papierlijm of een lijmstift. Giftige stoffen heb je helemaal niet nodig. Lijm nodig om niet alleen papier en karton, maar ook andere materialen zoals hout, wol en textiel te verlijmen? Ga dan voor de universele lijm.

  • Wat gommen zijn voor potloden, zijn correctoren dan weer voor balpennen. Balpenfoutjes corrigeren kun je gelukkig ook op een milieuvriendelijkere manier. Ofwel kies je voor correctievloeistof op waterbasis om geschreven en getypte tekst te corrigeren, ofwel ga je voor een whiteline corrector van 88% gerecycleerd plastic. Het beste van al? Dat ding is dus hervulbaar. Is het correctorbandje op, dan kun je gewoon een nieuw exemplaar plaatsen en terug probleemloos - en met een lagere impact - fouten maken. Op papier dan toch, hé.

  • Ook vrij onmisbaar is een lat. Je zoon of dochter met een groen hart kan kiezen tussen de all time classic houten lat (niet zomaar hout, maar FSC-hout) en/of flexibele latjes van gerecycleerd plastic. Mag het wat specialer, dan is een latje van gerecycleerde computeronderdelen misschien wel een toffe optie. 

  • Een nieuwe schaar nodig? Kies anders eens voor een exemplaar met een greep gemaakt van gerecycleerd plastic of zelfs van biologisch afbreekbaar plastic.

  • Papieren organiseren, mee naar huis nemen, cursussen op orde steken (en houden)... Elastomappen en ringmappen tot de redding! Geen plastic versies hier, wel FSC-karton of gerecycleerd karton en al dan niet met een coole opdruk. In de handen van wildere kinderen zullen ze misschien net iets minder lang meegaan, maar je kunt ze dan wel mooi recycleren.

  • Een paar papiertjes aan elkaar nieten? Da’s een jobke voor de nietjesloze nietjesmachine. Het apparaatje is gemaakt van 100 recycleerbaar plastic en maakt een ‘gedeeltelijk’ gaatje in papier. Het flapje dat wordt omgeflapt houdt tot 4 bladzijden bij elkaar. Meer papieren aan elkaar te nieten, of bundeltjes die écht vaak worden doorbladerd? Dan kun je ook een ‘standaard’ nietjesmachine kiezen - bij te vullen met gewone nietjes en gemaakt van gerecycleerd plastic.

  • Pennenzakken! Bijna vergeten, maar wel zo handig voor al dat klein grut als potloden, balpennen, gommen, kortere latjes, lijm enzovoort. De ecologische pennenzakken van Engel. (8 x 21 x 8 cm) zijn gemaakt van gerecycleerde PET-flessen. Dat maakt dat ze waterbestendig en stevig zijn, net als de boekentassen en rugzakken (link). De prachtige pennenzakjes of toilettasjes met dierenprints van CoQ en PâTe (13 x 22 x 6 cm) bestaan dan weer uit bio-katoen en kunnen daardoor probleemloos in de wasmachine zodra ze iets te vuil geworden zijn.

 

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques