Huiswerk maken op een eco manier

24-08-2020

Cursusblokken, schriftjes, printpapier, potloden, stiftjes, markers - over papierwaren en schrijfgerei vond je hier (link) al een uitgebreide checklist. Maar daarmee is de kous nog niet af. Op de lijst van noodzakelijk of nuttige schoolwaren staan nog heel wat andere zaken - het ene al hoger op de musthavelijst dan het andere, natuurlijk. Bij deze een checklist voor spulletjes voor op het bureau, zodat zoon of dochter met alle benodigde tools huiswerk kan maken.

  • Ecologische potloden heb je al, maar hoe zit het met gommen? Jup, eco gommen zijn een ding. Ze zijn gemaakt van FSC-rubber of van gerecycleerd rubber. Ze doen minstens even goed wat ‘gewone’ gommen doen. Meer valt er niet over te zeggen.

  • Bij potloden horen ook slijpers. Ecologische varianten daarvan zijn gemaakt van FSC-hout of bamboe. Ook hier: op zich weinig speciaals aan, ze doen gewoon wat ze moeten doen natuurlijk. Pluspunt: ze zijn wel extra mooi met hun naturelle look.

  • Papieren aan elkaar lijmen, kan dat met gezonder gerief? Ja hoor! Kies voor afwasbare, veilige, plantaardige en natuurlijke papierlijm of een lijmstift. Giftige stoffen heb je helemaal niet nodig. Lijm nodig om niet alleen papier en karton, maar ook andere materialen zoals hout, wol en textiel te verlijmen? Ga dan voor de universele lijm.

  • Wat gommen zijn voor potloden, zijn correctoren dan weer voor balpennen. Balpenfoutjes corrigeren kun je gelukkig ook op een milieuvriendelijkere manier. Ofwel kies je voor correctievloeistof op waterbasis om geschreven en getypte tekst te corrigeren, ofwel ga je voor een whiteline corrector van 88% gerecycleerd plastic. Het beste van al? Dat ding is dus hervulbaar. Is het correctorbandje op, dan kun je gewoon een nieuw exemplaar plaatsen en terug probleemloos - en met een lagere impact - fouten maken. Op papier dan toch, hé.

  • Ook vrij onmisbaar is een lat. Je zoon of dochter met een groen hart kan kiezen tussen de all time classic houten lat (niet zomaar hout, maar FSC-hout) en/of flexibele latjes van gerecycleerd plastic. Mag het wat specialer, dan is een latje van gerecycleerde computeronderdelen misschien wel een toffe optie. 

  • Een nieuwe schaar nodig? Kies anders eens voor een exemplaar met een greep gemaakt van gerecycleerd plastic of zelfs van biologisch afbreekbaar plastic.

  • Papieren organiseren, mee naar huis nemen, cursussen op orde steken (en houden)... Elastomappen en ringmappen tot de redding! Geen plastic versies hier, wel FSC-karton of gerecycleerd karton en al dan niet met een coole opdruk. In de handen van wildere kinderen zullen ze misschien net iets minder lang meegaan, maar je kunt ze dan wel mooi recycleren.

  • Een paar papiertjes aan elkaar nieten? Da’s een jobke voor de nietjesloze nietjesmachine. Het apparaatje is gemaakt van 100 recycleerbaar plastic en maakt een ‘gedeeltelijk’ gaatje in papier. Het flapje dat wordt omgeflapt houdt tot 4 bladzijden bij elkaar. Meer papieren aan elkaar te nieten, of bundeltjes die écht vaak worden doorbladerd? Dan kun je ook een ‘standaard’ nietjesmachine kiezen - bij te vullen met gewone nietjes en gemaakt van gerecycleerd plastic.

  • Pennenzakken! Bijna vergeten, maar wel zo handig voor al dat klein grut als potloden, balpennen, gommen, kortere latjes, lijm enzovoort. De ecologische pennenzakken van Engel. (8 x 21 x 8 cm) zijn gemaakt van gerecycleerde PET-flessen. Dat maakt dat ze waterbestendig en stevig zijn, net als de boekentassen en rugzakken (link). De prachtige pennenzakjes of toilettasjes met dierenprints van CoQ en PâTe (13 x 22 x 6 cm) bestaan dan weer uit bio-katoen en kunnen daardoor probleemloos in de wasmachine zodra ze iets te vuil geworden zijn.

 

Recente blogposts

Hoe solide bars opbergen

Een solide shampoo of conditioner is het zero waste alternatief voor de vloeibare versie in een plastic flacon. Een shampoobar is compact, zit in een kleine kartonnen verpakking en gaat evenlang mee als 2 tot 3 vloeibare shampooflacons. Heil aan de shampoobar dus!

Een handige manier vinden om je shampoobar in op te bergen is bij velen nog een heikel punt. Daarom delen we enkele tips om jullie op weg te helpen!

Meer lezen

Zero Waste Menstrueren

Hoewel menstrueren vandaag vaak als een last en iets vies wordt beschouwd en ervaren, werd het in andere tijden en culturen net als een krachtige periode beleefd, een tijd van contemplatie, loslaten en creatie. En werkelijk, zero waste menstrueren helpt je het natuurlijke contact met je lichaam en je cyclus te herstellen en herbeleven. 

De overstap naar wasbaar lijkt niet altijd gemakkelijk of vanzelfsprekend. Toch zijn er meer en meer vrouwen die eens ze de overstap waagden niet meer terug willen. Het is niet alleen milieuvriendelijker maar wasbaar biedt gewoonweg meer comfort.

Meer lezen

Herbruikbare flessen voor kinderen

Herbruikbare, hervulbare flesjes hebben intussen al wel de plastic wegwerpflesjes van de troon gestoten, toch? Je vindt ze tegenwoordig overal, en maar goed ook. Welke opties zijn er zoal? Een bloemlezing! 

Oh ja, neemt je kind graag ook iets anders dan water mee naar school? Geef je bepaalde drankjes in brik mee? Bekijk eens of je die vindt in een grote statiegeldverpakking. Dan kun je gewoon de dagelijkse portie overgieten in een herbruikbaar flesje. Kies dan misschien wel een exemplaar met een brede opening, zodat je het zeker eenvoudig kan reinigen met een flessenborstel. Low waste for the win!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques