Je toilet schoonmaken: azijn, natriumbicarbonaat en af en toe een toiletbommetje

11-09-2017 - Kelly Eeckhaut

Het is niet zo’n onderwerp waar je vaak over praat, maar toiletten hebben we allemaal en die schoon houden willen we ook - hoop ik toch - allemaal. Een fles toiletreiniger kan je gemakkelijk aanschaffen (en zolang dat van een goed merk is en je de fles mooi recycleert, heb ik daar ook geen enkel bezwaar tegen), maar als je een creatieve ziel hebt, wil je misschien wel graag je handen uit de mouwen steken en zelf in de wc-pot duiken. Niet letterlijk, uiteraard. Je toilet schoonmaken, op een manier die ook schoon is voor de natuur, kan je op deze manier doen: met natriumbicarbonaat en azijn … en af en toe een fancy toiletbommetje. 

NORMALE REINIGING

Voor - ahum - normale reiniging zorgt de combinatie van natriumbicarbonaat en azijn voor magie. Nu ja, magie is misschien een groot woord, maar toch. 

  1. Zet je wc-borstel in de pot en strooi nu wat natriumbicarbonaat op de randen van de pot en op de borstel. Laat dit even inwerken. Zo reinig je ineens ook de wc-borstel - niet onbelangrijk!
  2. Verwarm intussen wat water, waaraan je een goede scheut azijn toevoegt. 
  3. Intussen kan je de rest van je toilet schoonmaken: de wc-bril, de rand, de achterkant, de onderkant, de spoelknop … met een allesreiniger en een doekje gaat dat snel en proper. 
  4. Giet nu de verdunde azijn ook op de randen en het goedje zal gaan bruisen. Op deze manier ontkalk je je toilet en dood je bacteriën. 
  5. Wrijf nog eens na met de wc-borstel, spoel het toilet door en klaar!

TOILETBOMMETJES

Een bokaal toiletbommetjes staat niet alleen mooi op je toilet, het zijn ook effectieve reinigers. De ideale vervangers van die vieze chemische wc-blokjes? Jazeker! Natuurlijk moet je nog altijd (ongeveer) wekelijks je toilet schoonmaken (zoals bijvoorbeeld hierboven beschreven), maar met een toiletbommetje kan je je toilet wel tussentijds opfrissen. 

INGREDIËNTEN

  • 300 g natriumbicarbonaat
  • 100 g citroenzuur
  • 2 tl maizena
  • water 
  • 20 druppels etherische olie lavendel
  • 20 druppels etherische olie pepermunt
  • 20 druppels etherische olie citroen

MATERIALEN 

  • kleine flexibele vormpjes (van ijsblokjes bijvoorbeeld)
  • garde
  • verstuiffles

ZO DOE JE DAT! 

  1. Meng de poeders goed tot de klonters weg zijn. Roer met een garde, niet met een vork. 
  2. Voeg de etherische oliën druppel per druppel toe aan de poeders en roer direct goed door. 
  3. Maak het mengsel nu licht vochtig door er water op te verstuiven. Niet te veel, want je wil voorkomen dat het mengsel al begint weg te borrelen. 
  4. Schep het mengsel in vormpjes en druk het goed aan.
  5. Laat een dagje drogen. 
  6. Duw de blokjes uit de vormpjes en steek ze in een bokaal met deksel.

ZO GEBRUIK JE DAT! 

Gooi af en toe een bommetje in het toilet om te reinigen, ontgeuren en bacteriën te vermoorden. Zorg dat de blokjes niet nat worden vooraleer je ze in je toilet werpt. Haal je blokje dan ook telkens met droge handen uit de pot. 

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques