Kudzu-test: Herbruikbare Maandverbanden

25-06-2012

Ik ben verkocht. En inmiddels ook echt verknocht. Aan mijn maandverband dan nog wel. Het intrigeerde me al langer, de vrolijke herbruikbare maandverbanden en inlegkruisjes van Myllymuksut. Maar er was een of andere mentale drempel. Nochtans: over herbruikbare luiers voor de kinderen moest ik geen twee keer nadenken. 

Menstrueren deed ik wel al een hele poos milieuvriendelijk dankzij Natracare. Maar het blijft natuurlijk afval. Dus dat kon beter. Op een mooie dag liet ik me gaan, kocht een testsetje Myllymuksut-verbanden en keek zowat voor het eerst in mijn leven uit naar “die tijd van de maand”. 

En och jongens, wat een genot! De verbanden zijn gemaakt van bamboe en katoen, waardoor ze streelzacht zijn. Geen ruw gevoel dus. Fijn. Tweede pro: het absorptievermogen is top. Ook geen nattigheid dus. Hoera. De verbanden zien er bovendien heel lief en fleurig uit, een fijne troost voor eventuele menstruele humeurigheid. Mijn grootste angst was echter dat ze niet op hun plaats zouden blijven zitten. Ik heb een nogal actief bestaan - veel fietsen, met de kinderen ravotten etc - maar de drukknoopjes waarmee je ze rond je slipje vastmaakt doen perfect hun ding. De echtgenoot zag dan vooraf weer wat op tegen bebloede maandverbanden in de wasmand, maar dankzij de knoopjes kan je ze ook netjes dichtdoen voor je ze in de wasmand deponeert. Iedereen content dus.

 

Inmiddels hebben de verbanden ook al menig wasbeurt overleefd, zonder sporen van vorige menstruaties of zonder verlies van absorptievermogen. En nog meer goeds: ze drogen snel, gewoon aan de waslijn. 

Enige minpuntje: op de fiets zitten de drukknoopjes me wat in de weg, maar dat ligt vast aan mijn zadel :). En inmiddels heb ik daar een trucje op gevonden: op de fiets klik ik de knoopjes gewoon open! 

Ze waren me dus meteen lief, mijn herbruikbare maandverbanden. Geen wegwerp meer voor mij. Myllymuksut is veel zachter, mooier, gebruiks- en milieuvriendelijker én ook goedkoper. Het is even een investering om een set aan te kopen, maar nadien hoef je nooit nog ander maandverband te kopen. Weer iets dat je van je boodschappenlijstje kan schrappen :).

Helga, moeder van 2 bengeltjes, testte de Myllymuksut-maandverbanden uit. Zelf heeft ze een leuke eco-webwinkel en blog op GOEDvandoen.

Recente blogposts

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Stapeldoosjes voor verpakkingsvrije charcuterie

Ga je naar de slager, kaaswinkel of biowinkel om bereide etenswaren te kopen, dan kom je doorgaans thuis met niet alleen die etenswaren, maar ook een hoopje afval. Wil je dat hoopje plastic vervangen door een honderden keren herbruikbaar alternatief? De vershouddozen van Gies zijn het antwoord!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Herbruikbare boodschappentassen in alle vormen en kleuren

Hebben we nu al 29 tips gegeven voor minder plastic, hebben we het nog altijd niet gehad over de basis: een boodschappentas. Want jawel, daarmee begint de journey van bijna elke zero-waster. Niet onlogisch ook, want het is eigenlijk ZO gemakkelijk om die plastic zakjes te vervangen door een veel mooier én ecologisch alternatief. Welke boodschappentassen zijn er zoal?

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques