Mei Plasticvrij: Herbruikbare verpakkingen voor DIY-producten

28-05-2021 - Kelly Eeckhaut

Single use plastic, of plastic dat maar één keer wordt gebruikt en daarna in de vuilbak belandt: ik stoor me er nogal aan. Dat mag intussen wel duidelijk zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ik alle verpakkingen verafschuw. Soms heb je ook gewoon verpakkingen nodig. Herbruikbaar, als het even kan. In glas, nog liever.

Als je begint te experimenteren met zelfgemaakte verzorgingsproducten en huishoudmiddelen, dan heb je bijvoorbeeld ook verpakkingen nodig. Enneuhm, dat staat nog zo mooi in je badkamer of in je berging (of waar je je poetsmiddelen ook bewaart) als die producten in een mooie verpakking zitten, toch?

Bij Kudzu vind je verschillende materialen en verpakkingen voor je eigen producten. Glazen of plastic potjes, druppelflesjes, maatbekers, een trechtertje, een zeeppomp … Allemaal herbruikbaar tot in het oneindige (of nu ja, ongeveer) en dus een hele besparing van plastic!

Hoe verpakkingen steriliseren?

  1. Hergebruik je een verpakking waarin al een product heeft gezeten? Maak dan eerst een sopje van afwasmiddel en warm water om potje en dekseltje af te wassen en alle resten van het product te verwijderen.

  2. Breng nu een pan water aan de kook. Voeg een eetlepel soda of azijn per liter water toe. Voeg je verpakkingen toe en laat een kwartiertje zachtjes koken.

  3. Verwijder je verpakkingen met een schone keukentang uit het water, spoel even af met heet water en laat omgekeerd drogen op een schone keukenhanddoek.

Niet enkel glas, maar ook de plasticsoorten HDPE en PP kan je veilig steriliseren op deze manier. Twijfel je of de plasticsoort de hitte kan verdragen? Maak je verpakkingen dan schoon met gedenatureerde alcohol.

Recepten

Ben je op zoek naar recepten, dan kan ik je Homemade Beauty en de boeken van Anne Drake alleen maar warm aanbevelen. Op deze blog en op mijn persoonlijke blog vind je ook enkele recepten:

 

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Kudzu test: Patch pleisters

Ons testpanel onderwierp de pleisters van Patch aan een uitgebreide test. Lees hier hun bevindingen.

Meer lezen

Millie & Valentijn: de bezielers van Kudzu

Hallo! Wij zijn Millie en Valentijn, de bezielers van Kudzu.be

Toen we net gingen samenwonen schudde Al Gores “The Inconvenient Truth” ons wakker en wilden we iets doen. We begonnen stap voor stap onze levensstijl te verduurzamen.
 
Dat begon met ons wasmiddel te vervangen door een ecologisch alternatief en groeide gaandeweg uit tot een zero waste en ecologische levensstijl.
Meer lezen

Mei Plasticvrij: Zero waste gezichtsverzorging

Je gezicht verzorgen zonder wegwerpverpakkingen te gebruiken? Van zero waste gezichtscrèmes tot reinigers en wasbare wattenschijfjes: kleine aanpassingen die écht het verschil maken.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques