Mei Plasticvrij: Herbruikbare verpakkingen voor DIY-producten

29-05-2019 - Kelly Eeckhaut

Single use plastic, of plastic dat maar één keer wordt gebruikt en daarna in de vuilbak belandt: ik stoor me er nogal aan. Dat mag intussen wel duidelijk zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ik alle verpakkingen verafschuw. Soms heb je ook gewoon verpakkingen nodig. Herbruikbaar, als het even kan. In glas, nog liever.

Als je begint te experimenteren met zelfgemaakte verzorgingsproducten en huishoudmiddelen, dan heb je bijvoorbeeld ook verpakkingen nodig. Enneuhm, dat staat nog zo mooi in je badkamer of in je berging (of waar je je poetsmiddelen ook bewaart) als die producten in een mooie verpakking zitten, toch?

Bij Kudzu vind je verschillende materialen en verpakkingen voor je eigen producten. Glazen of plastic potjes, druppelflesjes, maatbekers, een trechtertje, een zeeppomp … Allemaal herbruikbaar tot in het oneindige (of nu ja, ongeveer) en dus een hele besparing van plastic!

Hoe verpakkingen steriliseren?

  1. Hergebruik je een verpakking waarin al een product heeft gezeten? Maak dan eerst een sopje van afwasmiddel en warm water om potje en dekseltje af te wassen en alle resten van het product te verwijderen.

  2. Breng nu een pan water aan de kook. Voeg een eetlepel soda of azijn per liter water toe. Voeg je verpakkingen toe en laat een kwartiertje zachtjes koken.

  3. Verwijder je verpakkingen met een schone keukentang uit het water, spoel even af met heet water en laat omgekeerd drogen op een schone keukenhanddoek.

Niet enkel glas, maar ook de plasticsoorten HDPE en PP kan je veilig steriliseren op deze manier. Twijfel je of de plasticsoort de hitte kan verdragen? Maak je verpakkingen dan schoon met gedenatureerde alcohol.

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Kudzutest: Le Papier Lippenbalsem

Ons testpanel onderwierp de lippenbalsem van Le Papier aan een uitgebreide test. 
Hier kun je hun bevindingen terugvinden.

Meer lezen

Milieubewust feesten

Een witte kerst, dat hoeft niet per se voor mij. Een groene kerst? Graag! De eindejaarsperiode kan dan wel een fijne, warme periode zijn, maar het is er ook een waarbij het milieu kreunt onder het gewicht van al dat eten en al die cadeaus. Hoe kan je gezellig maar ook milieubewust feesten? Ik geef graag wat tips!

Meer lezen

Rhassoul Kleipoeder

Rhassoul is ook gekend als Ghassoul. Het is een unieke Marokkaanse kleisoort van vulkanische oorsprong uit het Atlasgebergte. Deze klei is onmisbaar in de hamam traditie. Rhassoul klei wordt gebruikt als gezichts-en haarmasker. Het heeft een reinigende en ontvettende werking zonder de huid of het haar uit te drogen. Omdat het zo zacht is hebben alle huidtypes er baat bij.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques