Mei Plasticvrij: Herbruikbare verpakkingen voor DIY-producten

28-05-2021 - Kelly Eeckhaut

Single use plastic, of plastic dat maar één keer wordt gebruikt en daarna in de vuilbak belandt: ik stoor me er nogal aan. Dat mag intussen wel duidelijk zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ik alle verpakkingen verafschuw. Soms heb je ook gewoon verpakkingen nodig. Herbruikbaar, als het even kan. In glas, nog liever.

Als je begint te experimenteren met zelfgemaakte verzorgingsproducten en huishoudmiddelen, dan heb je bijvoorbeeld ook verpakkingen nodig. Enneuhm, dat staat nog zo mooi in je badkamer of in je berging (of waar je je poetsmiddelen ook bewaart) als die producten in een mooie verpakking zitten, toch?

Bij Kudzu vind je verschillende materialen en verpakkingen voor je eigen producten. Glazen of plastic potjes, druppelflesjes, maatbekers, een trechtertje, een zeeppomp … Allemaal herbruikbaar tot in het oneindige (of nu ja, ongeveer) en dus een hele besparing van plastic!

Hoe verpakkingen steriliseren?

  1. Hergebruik je een verpakking waarin al een product heeft gezeten? Maak dan eerst een sopje van afwasmiddel en warm water om potje en dekseltje af te wassen en alle resten van het product te verwijderen.

  2. Breng nu een pan water aan de kook. Voeg een eetlepel soda of azijn per liter water toe. Voeg je verpakkingen toe en laat een kwartiertje zachtjes koken.

  3. Verwijder je verpakkingen met een schone keukentang uit het water, spoel even af met heet water en laat omgekeerd drogen op een schone keukenhanddoek.

Niet enkel glas, maar ook de plasticsoorten HDPE en PP kan je veilig steriliseren op deze manier. Twijfel je of de plasticsoort de hitte kan verdragen? Maak je verpakkingen dan schoon met gedenatureerde alcohol.

Recepten

Ben je op zoek naar recepten, dan kan ik je Homemade Beauty en de boeken van Anne Drake alleen maar warm aanbevelen. Op deze blog en op mijn persoonlijke blog vind je ook enkele recepten:

 

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques