Zelf wasmiddel maken met zeepvlokken en kristalsoda

23-01-2017 - Kelly Eeckhaut

Zelfgemaakt wasmiddel, jawel. Waarom zou je zelf wasmiddel maken? Omdat het kan. Omdat het werkt. Omdat het goedkoop is. Omdat het milieu je dankbaar zal zijn. Omdat de geurtjes van supermarktwasmiddel je niet bevallen. Omdat je allergisch bent aan bepaalde ingrediënten van supermarktwasmiddel. Zijn dat genoeg redenen? 

Nodig

Materiaal

  • een weegschaal 
  • een grote kookpot, waarin zeker 5 l water kan 
  • 5 literflessen met brede dop 

Zo doe je dat! 

1. Verhit 1 liter water met de zeepvlokken en roer tot de zeep is opgelost. Voeg 70 à 80 g kristalsoda toe aan het zeepmengsel. 

2. Verhit intussen in een grote kookpot nog 4 liter water. 

3. Giet het zeep-sodamengsel bij de verhitte 4 liter water. 

4. Roer eens goed door en laat een nachtje staan. In die tijd doen de zeepmannetjes en de kristalletjes hun werk. 

5. Voeg de volgende dag een aantal druppels etherische olie toe. Mix met een stok of staafmixer, want het is nu een dik mengsel geworden. Schep over in de flessen. 

Zo gebruik je dat! 

Schud de fles telkens voor gebruik, giet in een wasbolletje, stop dat in je wastrommel en laat je wasmachine de rest doen (op 30°C)! Hoeveel wasmiddel je per wasbeurt nodig hebt, hangt af van hoe vuil de was is: een half bolletje (75 ml) voor licht vuile was tot een volledig bolletje (150 ml) voor erg vuile was. Bij erg vuile was kan het nodig zijn om de vlek twintig minuutjes op voorhand al even in te smeren met wat wasmiddel. 

Waarom kristalsoda?

De kristalsoda vervult meerdere functies in het wasmiddel: het verzacht het water (en dus ook je was) en helpt vlekken te verwijderen. Hardnekkige vlekken kan je zelfs vooraf insmeren met een extra kristalsodasopje: vermeng twee tot drie eetlepels kristalsoda met warm water tot een papje en smeer het op de vlek vooraleer je de was doet (niet op wol of zijde). 

Voor donkere was kan je het wasmiddel maken met minder of zelfs helemaal zonder kristalsoda, want het kan een licht blekende werking hebben. 

OPGELET: 

Enkel te gebruiken als je wasmachine een RVS-wastrommel heeft! Soda en aluminium zouden geen beste vriendjes zijn, met aantasting van aluminium trommels als gevolg door de ‘bijtende’ sodakristalletjes!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Mei Plasticvrij: Bye bye, tandpastatubes! Zero waste tandpasta for the win!

Tandenpoetsen zonder plastic? Yes, you can! Maar welke alternatieven zijn er nu eigenlijk voor die wegwerptubes? Bij Kudzu vind je een mooi aanbod natuurlijke, verfrissende én (hoera!) plasticvrije tandpasta’s.

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Tandenborstels voor wie minder plastic wil

We poetsen allemaal onze tanden. Dat betekent ook: we gooien allemaal elk jaar meerdere tandenborstels in de vuilbak. Dat moet beter kunnen. Meer nog: dat kan ook gewoon beter. Wacht, ik zet het even allemaal op een rijtje.

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Must-have boeken voor zero waste inspiratie

Wil je graag zero waste door het leven maar zoek je nog inspiratie? Heb je de eerste stappen al gezet en heb je het gevoel dat je nog wat hulp kan gebruiken? We geven graag een overzicht van inspirerende boeken die je de goede weg op helpen!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques