Zelf wasmiddel maken met zeepvlokken en kristalsoda

23-01-2017 - Kelly Eeckhaut

Zelfgemaakt wasmiddel, jawel. Waarom zou je zelf wasmiddel maken? Omdat het kan. Omdat het werkt. Omdat het goedkoop is. Omdat het milieu je dankbaar zal zijn. Omdat de geurtjes van supermarktwasmiddel je niet bevallen. Omdat je allergisch bent aan bepaalde ingrediënten van supermarktwasmiddel. Zijn dat genoeg redenen? 

Nodig

Materiaal

  • een weegschaal 
  • een grote kookpot, waarin zeker 5 l water kan 
  • 5 literflessen met brede dop 

Zo doe je dat! 

1. Verhit 1 liter water met de zeepvlokken en roer tot de zeep is opgelost. Voeg 70 à 80 g kristalsoda toe aan het zeepmengsel. 

2. Verhit intussen in een grote kookpot nog 4 liter water. 

3. Giet het zeep-sodamengsel bij de verhitte 4 liter water. 

4. Roer eens goed door en laat een nachtje staan. In die tijd doen de zeepmannetjes en de kristalletjes hun werk. 

5. Voeg de volgende dag een aantal druppels etherische olie toe. Mix met een stok of staafmixer, want het is nu een dik mengsel geworden. Schep over in de flessen. 

Zo gebruik je dat! 

Schud de fles telkens voor gebruik, giet in een wasbolletje, stop dat in je wastrommel en laat je wasmachine de rest doen (op 30°C)! Hoeveel wasmiddel je per wasbeurt nodig hebt, hangt af van hoe vuil de was is: een half bolletje (75 ml) voor licht vuile was tot een volledig bolletje (150 ml) voor erg vuile was. Bij erg vuile was kan het nodig zijn om de vlek twintig minuutjes op voorhand al even in te smeren met wat wasmiddel. 

Waarom kristalsoda?

De kristalsoda vervult meerdere functies in het wasmiddel: het verzacht het water (en dus ook je was) en helpt vlekken te verwijderen. Hardnekkige vlekken kan je zelfs vooraf insmeren met een extra kristalsodasopje: vermeng twee tot drie eetlepels kristalsoda met warm water tot een papje en smeer het op de vlek vooraleer je de was doet (niet op wol of zijde). 

Voor donkere was kan je het wasmiddel maken met minder of zelfs helemaal zonder kristalsoda, want het kan een licht blekende werking hebben. 

OPGELET: 

Enkel te gebruiken als je wasmachine een RVS-wastrommel heeft! Soda en aluminium zouden geen beste vriendjes zijn, met aantasting van aluminium trommels als gevolg door de ‘bijtende’ sodakristalletjes!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques