Zelf wasmiddel maken met zeepvlokken en kristalsoda

23-01-2017 - Kelly Eeckhaut

Zelfgemaakt wasmiddel, jawel. Waarom zou je zelf wasmiddel maken? Omdat het kan. Omdat het werkt. Omdat het goedkoop is. Omdat het milieu je dankbaar zal zijn. Omdat de geurtjes van supermarktwasmiddel je niet bevallen. Omdat je allergisch bent aan bepaalde ingrediënten van supermarktwasmiddel. Zijn dat genoeg redenen? 

Nodig

Materiaal

  • een weegschaal 
  • een grote kookpot, waarin zeker 5 l water kan 
  • 5 literflessen met brede dop 

Zo doe je dat! 

1. Verhit 1 liter water met de zeepvlokken en roer tot de zeep is opgelost. Voeg 70 à 80 g kristalsoda toe aan het zeepmengsel. 

2. Verhit intussen in een grote kookpot nog 4 liter water. 

3. Giet het zeep-sodamengsel bij de verhitte 4 liter water. 

4. Roer eens goed door en laat een nachtje staan. In die tijd doen de zeepmannetjes en de kristalletjes hun werk. 

5. Voeg de volgende dag een aantal druppels etherische olie toe. Mix met een stok of staafmixer, want het is nu een dik mengsel geworden. Schep over in de flessen. 

Zo gebruik je dat! 

Schud de fles telkens voor gebruik, giet in een wasbolletje, stop dat in je wastrommel en laat je wasmachine de rest doen (op 30°C)! Hoeveel wasmiddel je per wasbeurt nodig hebt, hangt af van hoe vuil de was is: een half bolletje (75 ml) voor licht vuile was tot een volledig bolletje (150 ml) voor erg vuile was. Bij erg vuile was kan het nodig zijn om de vlek twintig minuutjes op voorhand al even in te smeren met wat wasmiddel. 

Waarom kristalsoda?

De kristalsoda vervult meerdere functies in het wasmiddel: het verzacht het water (en dus ook je was) en helpt vlekken te verwijderen. Hardnekkige vlekken kan je zelfs vooraf insmeren met een extra kristalsodasopje: vermeng twee tot drie eetlepels kristalsoda met warm water tot een papje en smeer het op de vlek vooraleer je de was doet (niet op wol of zijde). 

Voor donkere was kan je het wasmiddel maken met minder of zelfs helemaal zonder kristalsoda, want het kan een licht blekende werking hebben. 

OPGELET: 

Enkel te gebruiken als je wasmachine een RVS-wastrommel heeft! Soda en aluminium zouden geen beste vriendjes zijn, met aantasting van aluminium trommels als gevolg door de ‘bijtende’ sodakristalletjes!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Back to basic: glazen flessen van Ah Table

Plastic flessen. Na plastic zakjes zijn het misschien wel de meest geproduceerde plastic voorwerpen. Ik geef het toe, ik weet geen cijfers, maar kom, dat er veel te veel plastic wegwerpflesjes geproduceerd zijn sinds ze uitgevonden werden, daarover zijn we het wel eens, vermoed ik? En als zero waster wil je die ondingen zo veel mogelijk vermijden. Een herbruikbare drinkfles voor onderweg had je misschien al aangeschaft. Maar ook voor thuis is er een pràchtig alternatief: de glazen flessen van Ah Table.

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Aluminiumfolie vervangen? Boc’n’Roll time!

Gebruik je nog aluminiumfolie om je boterhammen in te verpakken? Niet lang meer, want Boc’n’Roll is de ideale vervanger! Waarom zou je zo’n doekje van katoen en TPU (plastic) in huis halen?

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques