Veggie-BBQ - Zo lust je seitan wel (en krijg je ineens ook die courgette-overvloed weggewerkt)!

22-06-2017 - Ann Welvaert

Veel vegetariërs verslinden seitan bij de vleet, maar zelf ben ik nog altijd een echte analfabeet.

’t Is te zeggen.

Natuurlijk heb ik al wel eens een lasagne met seitangehakt gefabriceerd. 

Meer zelfs. 

Omdat nogal wat vegetariërs deze eiwitrijke vleesvervanger op basis van tarwe als heerlijk hartig aanprijzen, heb ik me enkele zomers geleden zelfs behoorlijk bevlogen op een reeks seitan-experimenten gestort. 

Ik heb plakjes seitan gegrild, gemarineerd en gewokt, herinner ik me. 

En ze zoals ‘boeuf bourguignon’ laten sudderen in een hele goeie Pinot Noir. (Ik ken niets van wijn; het was mijn man die een tikje grimmig vaststelde dat ik een van zijn beste flessen over mijn seitan had leeg geschud.)

Maar hoe ik de seitan ook draaide of keerde, finaal trakteerden mijn kinderen me na elk maal op dezelfde strakke slotcompositie: ze hadden alle seitanreepjes heel keurig naar de randparking van hun bord gedirigeerd. 

Sedertdien moet ik geleden hebben aan een zware vorm van selectieve seitan-amnesie: ik was compleet vergeten dat het bestond. 

Tot ik laatst in het boek Veggie burgers, balletjes en broodbeleg van Miki Duerinck en Kristin Leybaert zat te bladeren, en mijn oog plots viel op een recept waar ik tot dusver in een wijde boog omheen had gelezen:

Keftaspiesjes.  

Met seitan en amandelen. 

Toen ik de verrukkelijke spiesjes diezelfde avond nog van ons BBQ-rooster plukte en mijn man en kinderen ervan zag smullen alsof het ribbetjes waren, wist ik dat de genezing compleet was: nooit meer zou ik seitan nog naar de vergeethoek van mijn brein laten verglijden!  

Maakt deze seitanspiesjes al helemaal een zomers BBQ-toppertje: je kan er ineens ook een flinke portie seizoensgroente in kwijt: courgettes! 

Nog meer courgette-oogst weg te werken? Sla dan meteen twee vliegen in een klap! Volgens Miki en Kristin smaken de spiesjes heerlijk in combinatie met Midden-Oosterse dipsausen. En jawel, in het boek Eten uit de Volkstuin, dat al een tijdje mijn kookboekenkast siert, ontdekte ik dat dat je Baba Ganoush, een Libanese dipsaus op basis van aubergines, ook perfect met courgettes kunt klaarmaken!   

Omdat een BBQ-toestel natuurlijk altijd trager in vuur en vlam staat dan verhoopt, zorgde ik ook nog voor een eenvoudig maar overheerlijk ‘no waste’ aperitiefhapje: ovenpistolets met kaas en kruiden.

Recept keftaspiesjes met seitan en amandelen

(uit het boek: Veggie burgers, balletjes en broodbeleg)

Nodig voor 8 spiesjes

  • 70 g ongepelde amandelen
  • 80 g seitan*
  • 1 pepertje, ontpit
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 100 g courgette, geraspt
  • 1 el sesamzaad
  • 75 g boekweitmeel
  • 2 tl komijnzaad
  • 1 tl kardemom
  • olie om te frituren
  • zout 

Zo maak je het klaar: 

  • Kook de amandelen 5 minuten in water, giet af, pel en maal fijn. (Laat je door deze stap niet ontmoedigen: even duwen, en de amandelen ‘springen’ bijna vanzelf uit hun velletje)
  • Maal de seitan samen met het pepertje en de look.
  • Meng de seitan met de amandelen, de courgette, het komijnzaad en de kardemom. Breng op smaak met zout en meng goed.
  • Maak 8 worstjes en duw er in de lengte telkens een houten spiesje door.
  • Verwarm de frituurolie tot 170°C.
  • Frituur de spiesjes 3 minuten, tot ze goudgeel zijn.
  • Eet de spiesjes meteen op, of grill ze op de BBQ.

*Omdat ik meteen al mijn seitan wou wegwerken, maakte ik de spiesjes in tweevoud klaar. De  overschot bewaarde ik in de diepvries, en dat werkte gelukkig prima!

Recept Baba Ganoush van courgette

(uit het boek: Eten uit de Volkstuin)

Nodig:

  • 2 courgettes
  • Olijfolie
  • 1 teentje look, geperst
  • ½ citroen
  • 3 el tahin 
  • 15 g verse koriander
  • Gerookt zeezout (ik gebruikte gewoon zout)

Zo maak je het klaar:

  • Snij de courgettes in lange plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Schik ze in een bakblik en bestrijk ze met olijfolie.
  • Grill de plakken in ongeveer 30 minuten bruin (keer halverwege om). 
  • Laat de plakken afkoelen en mix ze samen met de look, citroensap, tahin en koriander fijn tot een romig mengsel.  
  • Schep de courgettedip in een kommetje en overgiet royaal met olijfolie. Werk af met (gerookt) zout.

Recept ovenbrood met kaas en kruiden

(uit: No food to waste. Duurzaam en ecologisch zonder moeite)

Nodig: 

  • 1 ongesneden wit of bruin brood, minstens een dag oud (ik gebruikte oude pistolets)
  • 8 sneetjes emmentaler of gouda  (of gemengde kaasrestjes)
  • 1 kopje zongedroogde tomaten, fijngesnipperd (ik gebruikte olijven)
  • 100 g verse of gedroogde Provençaalse kruiden   
  • 4 el olijfolie, op smaak gebracht met zout, peper en geperste knoflook

Zo maak je het klaar:

  • Snij het brood diep in, zonder dat je de bodem raakt. Doe dat verticaal en horizontaal, zodat je grote inkervingen verkrijgt (ik sneed mijn pistolets maar in een richting in; bij dubbel insnijden kwam het brood los).
  • Stop de kaas, tomaten (of olijven) en kruiden tussen de inkervingen.
  • Besprenkel het brood met de olijfolie. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C en bak het brood tot de kaas gesmolten is het brood knapperig en goudbruin is.  
Ann Welvaert

Ann Welvaert (De Luie Vegetariër)

Ann Welvaert, alias De Luie Vegetariër, schrijft op haar blog over haar vegetarische avonturen. Haar missie is vegetarische gerechten koken die niet alleen haarzelf, maar vooral ook haar vleesverslaafde echtgenoot en kinderen bekoren.

http://deluievegetarier.com

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques