Zero Waste Swap: keukenrol wordt sponsdoek

28-04-2022 - Saar Vangeel

Vroeger was alles beter. Ken je die uiterst vervelende opmerking van zowat iedereen die een heel klein beetje ouder is dan jij? Vroeger was het beter. Dat klopt niet helemaal en dat maakt die uitspraak net zo irritant. Maarrrrr. Er zit ook wel een grond van waarheid in, wat trouwens even goed voor die irritatie zorgt! Sommige dingen waren vroeger écht beter. En dan kan het helemaal geen kwaad om toe te geven dat we nu niet goed bezig zijn en terug te keren naar die vroegere gewoonte. Stap voor stap. En Kudzu kan je een handje helpen.

Hoe deed oma dat?

We zijn soms een beetje doorgeslagen in alles wat we kunnen ‘verbeteren’. Met heel grote aanhalingstekens. Want is een hoop afval veroorzaken een verbetering? Keukenpapier is daar een heel goed voorbeeld van. Oma (en als het wat meezat: opa ook) maakte na het koken het aanrecht en de tafel in een wip weer proper met een… sponsdoek. En ze zwierde die daarna gewoon bij de rest van de was. Maar toen bedacht iemand ‘dat dat toch lastig is, al dat wassen’. En toen bedacht ie het keukenpapier. Velletje papier afscheuren. Velletje papier gebruiken om te poetsen. Velletje papier weggooien. Zo moet oma (en als het wat meezat: opa ook) die sponsdoek niet meer wassen. 

Maar ondertussen groeit de afvalberg wel dagelijks.

En wat vergeten we eigenlijk nog in dit gebruiksvriendelijke plaatje? Dat er bomen moeten groeien om dat papier te maken. Best lang. Dat die bomen worden omgehakt door werkkrachten, dat die bomen getransporteerd moeten worden naar de fabriek. Dat ze daar versneden, gebleekt, kortom verwerkt moeten worden tot die kleine witte stevige papiertjes. Dat daar heel wat energie en water voor verbruikt wordt. Dat die mooi afgewerkte papierrollen daarna in plastic gedraaid worden en dan met vrachtwagens getransporteerd worden naar onze lokale supermarkt. 

Al die moeite zodat wij niet de moeite moeten doen om te wassen. Maar na één veegje ons papiertje kunnen weggooien. En een nieuw kunnen nemen. En een nieuw. En een nieuw.

Kleine moeite, groot verschil

Het kan ook weer zoals vroeger. Met een sponsdoekje. Eentje dat zonder veel moeite 17 keukenrollen kan vervangen. En ja, ook achter die sponsdoek zit een heel productieproces en een transportverhaal. Maar dat verhaal weegt minder door dan 17 keukenrollen die na één keer gebruiken vel per vel de vuilbak in belanden.

De vrolijke print op je sponsdoek, op waterbasis, zorgt voor een extra vrolijke noot bij het poetsen. Want wat vrolijkheid kan nooit kwaad bij het poetsen. En de absolute kers op de taart: als je voor een composteerbare sponsdoek kiest, kan je ‘m op het einde van z’n leven met een elegante zwier op je composthoop mikken. Zero waste ten top.

Waar wacht je nog op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques