Zero Waste Swap: spons vol plastic wordt kokosspons

29-04-2022 - Saar Vangeel

Iedereen kent ze. De tweekleurige afwassponsjes. Een dikke laag roze met daarop een dun laagje groen. Of geel met groen. Blauw met groen. Het is bijna een icoon.

Dat dunne laagje groen is dun met een reden. Het is namelijk geen groen product. Dat kan beterrrrr!

Wacht, wat is er mis met mijn afwassponsje?

Microplastics. Dat is wat er mis is met een doorsnee afwassponsje. Laat me je even vertellen waarom dat eigenlijk een probleem is. Je ziet die bijna microplastics niet. En dat is het probleem. Bij het schrobben met je spons, lossen er microplastics en die verdwijnen dan vlotjes samen met je afwaswater door het putteke richting zee. Om daar eeuwig en altijd rond te dobberen. Tot een nietsvermoedende vis ze opslokt. En later met een maag vol microplastics weer op je bord belandt. Smakelijk! Jij kan dus nog zo braafjes als je wil je kapotte afwassponsje bij het restafval gooien, een groot deel ervan belandt onherroepelijk in de oceaan.

Daarom zou je de vaat dus beter te lijf gaan met een schuurspons zonder plastic! Eentje die gemaakt is uit cellulose (de gele kant) en met een schurend deel van kokosnoot, amandelpit en pijnboompitten. Dat klinkt al veel vriendelijker voor mens en dier, toch? En ja, hoor, dat bestaat. Op de Kudzu webshop zelfs! 

Zo’n spons ziet er eigenlijk bijna hetzelfde uit als de spons die je gewoon bent. Maar dan uit compleet ander materiaal. Waar je geel-groene sponsje gemaakt werd uit microplastics, is deze spons gemaakt uit natuurlijk materiaal. Ze schuurt prima alle oppervlakken, laat geen krassen achter en gaat lekker lang mee. Net zoals je oude vertrouwde sponsje natuurlijk, maar omdat er geen korreltje plastic in dit exemplaar te vinden is, is ze ook 100% biologisch afbreekbaar. En dat kon je oude vertrouwde sponsje niet, he?!

Het fijne aan dit zero waste object is dat er écht niks anders aan is in gebruik dan de spons die je al gewoon bent. Je doet gewoon je ding zoals je al jaren je ding gedaan hebt. En als de spons niet meer doet wat de spons hoort te doen, dan gooi je ‘m weg. Maar dan op de composthoop in plaats van bij het restafval.

Makkelijker zero waste gaan kan niet.

Waar wacht je nog op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Wasbare tampons als veilig en duurzaam alternatief

Misschien zag je het al in onze webshop? We hebben ons assortiment menstruatieproducten recent uitgebreid. Omdat dit voor ons een hot en belangrijk topic is maar ook om jullie zo ruim mogelijk de verschillende opties aan te bieden.

Meer lezen

Naar buiten aan tafel: tips om de tafel buiten te dekken

De zomer is niet alleen het perfecte seizoen om meer buiten te spelen, maar ook om buiten te tafelen. Een gezellig dinertje met z’n tweetjes op het terras of een barbecue met vrienden en familie in de tuin? De juiste producten kunnen het (eco) verschil maken. Wij verzamelden de mooiste eyecatchers om je tafel buiten te dekken met duurzame, kwalitatieve producten.

Meer lezen

Van bellenblazen tot zwemluiers: de musthaves voor buiten spelen en op reis

Haaa, de zomer! Het seizoen bij uitstek om te reizen én om (nog) meer buiten te zijn. Grijp jij ook elke kans om naar buiten te gaan? Wij hebben enkele tips verzameld die onderweg zijn en buiten spelen nog leuker maken. Voor jong en minder jong, van ecologisch buitenspeelgoed tot handige spullen voor je dagje buiten.

 

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques