Zero Waste Swap: spons vol plastic wordt kokosspons

29-04-2022 - Saar Vangeel

Iedereen kent ze. De tweekleurige afwassponsjes. Een dikke laag roze met daarop een dun laagje groen. Of geel met groen. Blauw met groen. Het is bijna een icoon.

Dat dunne laagje groen is dun met een reden. Het is namelijk geen groen product. Dat kan beterrrrr!

Wacht, wat is er mis met mijn afwassponsje?

Microplastics. Dat is wat er mis is met een doorsnee afwassponsje. Laat me je even vertellen waarom dat eigenlijk een probleem is. Je ziet die bijna microplastics niet. En dat is het probleem. Bij het schrobben met je spons, lossen er microplastics en die verdwijnen dan vlotjes samen met je afwaswater door het putteke richting zee. Om daar eeuwig en altijd rond te dobberen. Tot een nietsvermoedende vis ze opslokt. En later met een maag vol microplastics weer op je bord belandt. Smakelijk! Jij kan dus nog zo braafjes als je wil je kapotte afwassponsje bij het restafval gooien, een groot deel ervan belandt onherroepelijk in de oceaan.

Daarom zou je de vaat dus beter te lijf gaan met een schuurspons zonder plastic! Eentje die gemaakt is uit cellulose (de gele kant) en met een schurend deel van kokosnoot, amandelpit en pijnboompitten. Dat klinkt al veel vriendelijker voor mens en dier, toch? En ja, hoor, dat bestaat. Op de Kudzu webshop zelfs! 

Zo’n spons ziet er eigenlijk bijna hetzelfde uit als de spons die je gewoon bent. Maar dan uit compleet ander materiaal. Waar je geel-groene sponsje gemaakt werd uit microplastics, is deze spons gemaakt uit natuurlijk materiaal. Ze schuurt prima alle oppervlakken, laat geen krassen achter en gaat lekker lang mee. Net zoals je oude vertrouwde sponsje natuurlijk, maar omdat er geen korreltje plastic in dit exemplaar te vinden is, is ze ook 100% biologisch afbreekbaar. En dat kon je oude vertrouwde sponsje niet, he?!

Het fijne aan dit zero waste object is dat er écht niks anders aan is in gebruik dan de spons die je al gewoon bent. Je doet gewoon je ding zoals je al jaren je ding gedaan hebt. En als de spons niet meer doet wat de spons hoort te doen, dan gooi je ‘m weg. Maar dan op de composthoop in plaats van bij het restafval.

Makkelijker zero waste gaan kan niet.

Waar wacht je nog op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques