Zero Waste Swap: wegwerpscheermesje wordt safety razor

29-04-2022 - Saar Vangeel

Zero Waste Swap: wegwerpscheermesje wordt safety razor

Komt het zonnetje eindelijk weer piepen? Snel even de douche in en hopsa, die benen zijn weer glad geschoren om ten volle van die zonnestralen te genieten. Maar scheer je met een plastic scheermesje dat je gemiddeld om de 5 tot 7 scheerbeurten moet vervangen en voel je aan je linkerteentje dat je toch dringend eens iets moet doen aan die wegwerpgewoonte? Kudzu weet raad: do the zero waste swap!

All the way met je scheermesje

Ondertussen zijn er al wat tussenoplossingen om de wegwerpcultuur wat in te dijken. Zo heb je scheermesjes waarvan je enkel het kopje met het mesje moet vervangen, de plastic handgreep kan je blijven hergebruiken. Dat is een mini-mini-stapje vooruit, maar je moet nog steeds om de zoveel tijd een aardige hoeveelheid plastic in de vuilbak mikken. En vele beetjes maken een groot. Een héél groot. Tijd dus voor een radicale ommezwaai! 

Wil je die berg afval echt opvallend verminderen? Dan heb je twee opties: zoals, euhm, stoppen met scheren. Toegegeven, dat is best radicaal. Ben je niet gewonnen voor weelderige haarbosjes hier en daar? Geen nood, er is nog een tweede zero waste optie: de safety razor.

Safety razor to the rescue

Een safety razor dus. Oké. In het begin is het even wennen. Na jaren met zo’n lichtgewicht wegwerpexemplaar te scheren, krijg je nu een stevig roestvrij stalen ding in je hand. Het is dan even zoeken om de juiste hoek te vinden waarin je zo’n safety razor moet houden om goed te scheren, maar eens je dat na je eerste scheerbeurt onder de knie hebt, ben je helemaal vertrokken.

Met het mesje in een safety razor kom je lekker lang toe want die mesjes zijn vlijmscherp. Yep, vlijmscherp, en toch zal je je niet vaker per ongeluk snijden dan het accident de parcours dat je ook wel eens bij een wegwerpmesje hebt. Vandaar die safety in de naam, he. 

Merk je dat je mesje niet meer voldoende scheert? Losschroeven die handel, mesje er voorzichtig uit wippen, nieuw mesje er voorzichtig insteken et voilà, je kan er weer voor een hele tijd tegenaan. Die wissel lijkt de eerste keren best spannend - pas op pas op, dat je je niet snijdt -  maar je zal al snel merken dat het een fluitje van een cent is.

Voor elk wat wils 

Overtuigd? Dan is het enkel nog een kwestie van kiezen tussen al die prachtige exemplaren. Je kan ook helemaal voor je eigen ding gaan. Ga je voor zilver, goud, rosé gold of misschien voor bamboe? Of ben je meer een muntgroen, roze, zwart of rood type? Je kan zélfs voor zeegroen of regenboog kiezen en helemaal jezelf zijn in je badkamer.

Nood aan gladde benen, oksels, intieme zone of gezicht? Je safety razor kan het aan.

Waar wacht je op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques