Tournée Minérale: Zonder alcohol en zonder afval

24-01-2019 - Veerle Colle

In februari gaat Tournée Minérale opnieuw van start. Een maand zonder alcohol. Goed voor de gezondheid en de lijn en geen kater in de ochtend. Er zijn alleen maar voordelen aan. Veel mensen gaan op zoek naar alternatieve en hippe alcoholvrije drankjes. Ik geef met plezier tips om dit afvalvrij te houden!

Water van de kraan versus flessenwater

In de winkel is de prijs voor water afhankelijk van het merk. Soms kost het € 0,19/liter, andere merken vragen tot bijna € 1,5/liter. Terwijl je thuis voor ongeveer € 1,5 een hele kubieke meter, 1000 liter dus, voorgeschoteld krijgt. Het kraantjeswater brengt via de waterleiding fris en gezond water je woonkamer binnen. Bovendien ondergaat kraantjeswater meer controles dan flessenwater waardoor je zeker bent van de zuiverheid. In flessenwater worden er ook microplastics terug gevonden .

Koop je water in een glazen fles, om plastic te vermijden, kun je die terugbrengen voor hergebruik. Het is en blijft beter voor onze planeet dan elke keer opnieuw grondstoffen op te gebruiken om plastic aan te maken. Helaas worden glazen flessen, net zoals hun plastic concurrent ook getransporteerd. In die transport sluipt energie. Als je enkel de keuze hebt tussen plastic of glas, ga dan zeker voor glas. Hou er wel rekening mee, dat zelf voor een evenement of café kraantjeswater dé milieuvriendelijke oplossing blijft. Als uitbater van een horecazaak kun je zelf interessante deals sluiten: een machine voor bruiswater installeren, je eigen fles ontwerpen,... Neem eens een kijkje op de site van krnwtr om inspiratie op te doen.

 

Tips om extra te genieten van je kraantjeswater:

 • Troebelheid wegwerken
  Ziet je water er wat troebel uit door de kalk? Vul een kan met water en laat deze een nachtje in de koelkast staan. De kalk zal zakken, waardoor de troebelheid verdwijnt.
 • Water filteren
  Heb je een oudere waterleiding, of ben je op vakantie in een streek waar je niet zeker bent hoe gezond het kraantjeswater is: Je kan een waterkan met een filter gebruiken.
 • Water met een smaakje
  In de winkel kost water met fruitsmaak ongeveer € 1,5/l. Je eigen “water met een smaakje” kost een liter water van de kraan én een stukje fruit of bijvoorbeeld een takje munt.
 • Efficiënt met water onderweg
  Er zijn tal van metalen RVS drinkbussen, waardoor je steeds jouw portie mee kan nemen. Onderweg kom je altijd ergens een kraan tegen om je drinkbus opnieuw te vullen. Kun je er geen vinden? Vraag dan gewoon even of je naar het toilet mag…
 • Bruisend water
  De sodastream wint aan populariteit. Je kan er niet alleen bruisend water in maken, ook je eigen limonades! De cilinder die voor de gas zorgt kun je opnieuw omruilen bij het bedrijf. Meer info op hun website.

Ik hoop dat ik je met deze tips wat verder heb kunnen helpen. Geniet van tournée mineral, en vooral van minder afval!

Meer informatie via deze bronnen:

Infonu. (z.d.). Wat kost water en hoe water besparen. Geraadpleegd op 17 januari 2019, van https://financieel.infonu.nl/diversen/73734-wat-kost-water-en-hoe-water-besparen.html

KRNWTR. (z.d.). KRNWTR waterkoeler - Horeca watertapsysteem | Tafelwater horeca. Geraadpleegd op 17 januari 2019, van https://www.krnwtr.nl/in-de-horeca/watertap-horeca/

Media planet. (z.d.). 4 goede redenen om kraantjeswater te drinken. Geraadpleegd op 17 januari 2019, van http://www.duurzametoekomst.be/water/vier-goede-redenen-om-kraantjeswater-te-drinken

Plastic Soup Foundation. (2018, 4 april). Microplastics in gebotteld drinkwater. Geraadpleegd op 17 januari 2019, van https://www.plasticsoupfoundation.org/2018/04/microplastics-in-gebotteld-drinkwater/

Vlaanderen. (2018, 24 december). Kwaliteit en controle van uw drinkwater. Geraadpleegd op 17 januari 2019, van https://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/water/kwaliteit-en-controle-van-uw-drinkwater

Veerle Colle

Veerle Colle

Illustrator sinds geboorte, Zero Waste Wannabe sinds 2014... met sinds kort een Zero Waste Podcast er bij! Bij Colle blijf je plakken.

https://www.veerlecolle.be

Recente blogposts

Voedsel bewaren en voedselverspilling tegengaan: 5 tips

Voedselverspilling staat hoog op mijn lijstje van ergernissen. Het gebeurt (helaas!) dat ik bedorven voedsel weggooi, en elke keer voel ik een steek van schuldgevoel. Het heeft zo veel energie, tijd en grondstoffen gekost om dat voedsel te produceren. En dan heb ik dat niet op tijd opgegeten. Wil je voedsel bewaren, en liefst nog op een milieubewuste manier? Ik geef je graag enkele tips.

Meer lezen

Groene voornemens die de moeite waard zijn om te maken (en vol te houden)

Intussen is het jaar alweer goed gestart. Heb je de tijd genomen om even terug te blikken op vorig jaar, en bij de goede voornemens die je toen gemaakt had? Misschien wel, of misschien doe je helemaal niet aan goede voornemens. Hoe dan ook: ik vind dat het ALTIJD een goed moment is om groene voornemens te maken. Welke koe wil jij dit jaar eens bij de horens vatten?

Meer lezen

Milieubewust feesten

Een witte kerst, dat hoeft niet per se voor mij. Een groene kerst? Graag! De eindejaarsperiode kan dan wel een fijne, warme periode zijn, maar het is er ook een waarbij het milieu kreunt onder het gewicht van al dat eten en al die cadeaus. Hoe kan je gezellig maar ook milieubewust feesten? Ik geef graag wat tips!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques